< Terug naar vorige pagina

Project

Gender en klimaatsverandering: een comparatieve studie bij landbouwhuishoudens geleid door mannen en vrouwen naar percepties betreffende klimaatsverandering, kwetsbaarheid en voorkeuren voor adaptatie.

Om de gevolgen van klimaatsverandering op te vangen, worden verschillende initiatieven van adaptatie geïmplementeerd in Ethiopië. Echter, de meeste van deze initiatieven houden geen rekening met het feit dat mannen en vrouwen vaak verschillende percepties hebben over klimaatsverandering, de mate waarin ze de gevolgen ondervinden verschilt vaak alsook de voorkeuren die ze hebben voor specifieke adaptatie-strategieën. De verschillen op basis van gender worden vaak ook doorkruist (versterkt) door verschillen op andere dimensies, bv. leeftijd, huwelijksstatus, onderwijs, etc. (intersectionaliteit). Dit onderzoeksproject wordt uitgevoerd in het noordwesten van Ethiopië waar landbouw afhankelijk is van regen. Bedoeling is om gendergevoelige adaptatiestrategieën uit te werken en te testen en om op die manier een genderdimensie te mainstreamen in het adaptatieproces. Het project heeft twee componenten: 1) diagnose en participatorisch uitwerken van gendergevoelige adaptatiestrategieën, 2) het documenteren en verspreiden van projectoutputs bij lokale gemeenschappen, ontwikkelingsactoren, beleidsmakers en de academische gemeenschap met de bedoeling om de bevindingen van het onderzoek toe te passen bij het uitwerken van toekomstige interventies. Het tevens ook de bedoeling om bij te dragen aan een innovatieve manier om adaptatiestrategieën te analyseren vanuit een genderperspectief. Tenslotte zal het project bijdragen aan capaciteitsopbouw op het vlak van onderzoek aan de universiteit van Gondar en kan het tevens toekomstige samenwerking promoten.
Datum:1 jan 2019 →  31 aug 2022
Trefwoorden:GENDERASPECTEN VAN ONTWIKKELING, GENDER MAINSTREAMEN, KLIMAATADAPTATIE, ONTWIKKELINGSSTUDIES
Disciplines:Klimaatsverandering, Programmaevaluatie en sociale impactbeoordeling, Ontwikkelingsstudies, Genderspecifieke studies
Project type:Samenwerkingsproject