< Terug naar vorige pagina

Project

De rol van de TRP kanalen in de verdediging tegen bacteriële urineweginfecties.

Urineweginfecties behoren tot de meest voorkomende bacteriële infecties bij de mens en zijn jaarlijks verantwoordelijk voor een enorme hoeveelheid antibiotica die wordt voorgeschreven. Door een toenemende resistentie tegen antibiotica, wordt de behandeling van urineweginfecties met conventionele antibiotica moeilijker en krijgen infecties steeds meer een chronisch of recurrent karakter. Om alternatieve strategieën te kunnen ontwikkelen, moet de interactie tussen de uropathogene bacteriën en het urotheel verder ontrafeld worden. Het doel van dit project was dan ook om de aangeboren immuniteit van de urotheelcellen tegen uropathogene bacteriën te onderzoeken en de impact van blaasfunctie op de vatbaarheid voor infecties te doorgronden. 

Om dit te verwezenlijken, hebben we een muis model van een urineweginfectie geoptimaliseerd. Hiervoor werd de techniek ‘bioluminescence imaging’ gebruikt, waarbij aan de hand van bioluminescente bacteriën de ernst van de infectie op een niet-invasieve, longitudinale manier kan worden opgevolgd. In een volgende stap, hebben we het model gebruikt om de kinetiek van urineweginfecties in muizen zonder Tlr4- of TrpV4-receptoren te onderzoeken. Zowel onze in vitro als onze in vivo data konden geen belangrijke rol voor deze receptoren aantonen in de reactie op uropathogene bacteriën.

Verder hebben we aangetoond dat bacteriën calcium responsen in urotheel cellen kunnen veroorzaken. De oorsprong van deze calcium responsen is een IP3-gemedieerde vrijzetting van calcium uit de intracellulaire ‘stores’ via de PLC-pathway. Verder onderzoek zal de exacte receptor en downstream effecten nog moeten uitwijzen. 

Tenslotte hebben we het werkingsmechanisme van phenazopyridine, een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor lokale pijnstilling in de blaas, onderzocht. We hebben aangetoond dat phenazopyridine TRPM8 in de afferente zenuwuiteinden kan inhiberen. Onder pathologische omstandigheden, waarbij de TRPM8 expressie hoger is, zoals bij patiënten met blaas pijn syndroom of chronische inflammatie, kan deze inhibitie dus het lokale analgetisch effect verklaren. 

Ter conclusie, we onderzochten de kinetiek van urineweginfecties, de urotheliale responsen en de rol van TRP kanalen, door celculturen en muizen aan uropathegene bacteriën bloot te stellen.

Datum:2 aug 2018 →  29 jun 2022
Trefwoorden:urinary tract, infection, bacteria, ion channels, TRP channels
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project