< Terug naar vorige pagina

Project

Een MHD spectrale aanpak van thermische instabiliteiten

Prominensen zijn grote, koele lussen met hoge dichtheid die reiken vanop het oppervlak van de zon tot in de veel hetere corona, en observaties tonen aan dat veel van deze arcades fenomenen zoals coronale regen en fijnstructuur bevatten. De lokale plasma condities in prominensen zijn zeer gevoelig aan thermische instabiliteiten, waarbij catastrofische koelingeffecten verantwoordelijk zijn voor hun snelle niet-lineaire evolutie.

Het doel van dit doctoraat is om systematisch deze instabiliteiten te onderzoeken met behulp van een geavanceerde analytische en numerieke aanpak, en leggen ons toe op het bestuderen van de evolutie van thermische en magnetothermische modes via een stapsgewijs proces.  We starten met een uniform medium, waarna we overgaan tot meer geavanceerde Cartesische en cilindrische configuraties. Dit wordt opgevolgd door studies van het complexe MHD spectrum van lineaire perturbaties, veroorzaakt door allerhande niet-adiabatische effecten en gravitationele stratificatie.

Tijdens dit doctoraat zullen er moderne lineaire codes ontwikkeld worden, met als doel het onderzoeken van eigenspectra van inhomogene evenwichten in Cartesische en cilindrische geometrieën. Deze codes zullen op hun beurt gebruikt worden voor parameterstudies van lineaire, niet-adiabatische MHD spectra. Dit zal ons een nieuwe kijk geven op de verschillende golven en instabiliteiten aanwezig in vloeistoffen en plasmas, en ons toelaten om hun instabiel gedrag te bestuderen.

Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Astrophysics
Disciplines:Astronomie en ruimtewetenschappen
Project type:PhD project