< Terug naar vorige pagina

Project

Kwaliteitsborging in gepersonaliseerde geneeskunde is essentieel, maar hoe kunnen we dit nastreven?

Dit project situeert zich rond kwaliteitsborging in medische laboratoria die diagnostische biomerker tests uitvoeren bij kankerpatiënten. Deze tests zijn belangrijk omdat de patiënt op basis van het resultaat al dan niet gerichte kankertherapie kan krijgen. Helaas gebeuren er nog altijd fouten in dit proces waardoor de patiëntenveiligheid in het gedrang komt.
Door nieuwe regelgevingen van het Europees agentschap voor geneesmiddelen komen artsen en laboratoria onder druk te staan om nieuwe tests op korte termijn en met goede kwaliteit uit te voeren. Er is nood aan aanbevelingen en een betere structuur ter ondersteuning van de laboratoria bij het optimaliseren van hun resultaten of bij het implementeren van nieuwe tests.
Het project start met een longitudinale studie met het doel om kwaliteitsindicatoren te identificeren. Daarna wordt een internet survey uitgevoerd die zich focust op de identificatie van problemen tijdens het post-analytisch proces, namelijk het schrijven van het diagnostisch rapport. De informatie die tijdens deze twee eerste fases wordt verzameld zal dan gebruikt worden om een structuur op te bouwen die de laboratoria zal ondersteunen in het waarborgen van de kwaliteit. Doorheen het project wordt er ook telkens een focus gelegd op next generation sequencing, een opkomende techniek waarvan de implementatie in laboratoria niet voor de hand liggend is en waar extra aandacht moet aan besteed worden om de kwaliteitsborging te kunnen garanderen.

Datum:1 aug 2013 →  21 jan 2019
Trefwoorden:external quality assessment, Quality Assurance, non-small-cell lung cancer, colorectal cancer
Disciplines:Genetica, Systeembiologie, Moleculaire en celbiologie, Medische beeldvorming en therapie, Andere paramedische wetenschappen
Project type:PhD project