< Terug naar vorige pagina

Project

Hoe kan de vruchtbaarheid bij endometriose-patiënten worden verbeterd?

Het doel van dit doctoraat is om bij te dragen aan evidence-based beleid voor het optimaliseren van de vruchtbaarheid en -behandelingen bij patiënten met endometriose-gerelateerde onvruchtbaarheid.

 

Volgende vragen zullen worden onderzocht:

1/ Hoe sterk is de associatie tussen endometriose en onvruchtbaarheid, en tussen adenomyose (een vaak aan endometriose gerelateerde pathologie met vergelijkbare pathogenese) en infertiliteit? Twee literatuurreviews zullen worden uitgevoerd met de bedoeling een causaal verband tussen endometriose/adenomyose en onvruchtbaarheid te identificeren.

 

2/ Is de Endometriosis Fertility Index (EFI) een goed scoresysteem om patiënten na endometriose-chirurgie te informeren over hun kansen om zwanger te worden zonder in vitro fertilisatie (IVF) behandeling? Een validatiestudie zal worden uitgevoerd om de predictieve kracht van de EFI te bevestigen.

 

3/ Is er een toegevoegde waarde van een behandeling met intra-uteriene inseminatie (IUI) ten opzichte van afwachtend beleid bij patiënten met een goede vruchtbaarheidsprognose (hoge EFI) na endometriosechirurgie? Een gerandomiseerde studie zal worden uitgevoerd waarbij de zwangerschapskans met IUI zal worden vergeleken met afwachtend beleid, waarbij de hypothese is dat met IUI de kans hoger zou zijn.

 

4/ Vormt de aanwezigheid van endometriose een negatieve prognostische factor voor de succeskansen van IVF? Een grote retrospectieve analyse zal worden uitgevoerd om over een periode van 10jaar de succeskansen te vergelijken bij patiënten die een laparoscopie ondergingen met of zonder diagnose van endometriose, om het effect van endometriose op de IVF-uitkomst te evalueren.

 

5/ Kan de succeskans van IVF verbeterd worden bij postoperatieve endometriose-patiënten door het gebruiken van het ultralong downregulation protocol? Een gerandomiseerde studie zal worden uitgevoerd, waarbij het ultralong schema zal worden vergelijken met het klassieke agonisten schema.

 

6/ Indien een endometriosecyste aanwezig is bij de start van een IVF-behandeling, is het dan beter om deze cyste te behandelen door middel van heelkunde of medicatie, of wordt deze best niet behandeld? Een gerandomiseerde klinische studie zal worden uitgevoerd waarbij deze drie strategieën met mekaar zullen worden vergeleken wat de succeskans van de daaropvolgende IVF-behandeling betreft.

Datum:1 okt 2011 →  6 okt 2017
Trefwoorden:fertility outcome, endometriosis
Disciplines:Endocrinologie en metabole ziekten, Gynaecologie en verloskunde, Verpleegkunde
Project type:PhD project