< Terug naar vorige pagina

Project

Evaluatie Impulsfonds ACHG

In opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een team samengesteld door de Huisartsencentra van de UGent en de KULeuven de financiële ondersteuning van huisartsen door het Impulsfonds onderzocht. Het onderzoek bestond uit twee luiken. In een eerste luik werd de ‘as is’ situatie onderzocht. Meer bepaald werd nagegaan of de Impulsfondsondersteuning erin geslaagd is om 1. huisartsen te oriënteren een praktijk op te starten in huisartsarme of prioritaire zones 2. logistieke en personeelsmatige ondersteuning te bieden aan de huisartsen In een tweede luik werden aanbevelingen geformuleerd naar de toekomst (to be analyse).

Het eerste luik bestond opnieuw uit 2 delen. We hebben vooreerst in een kwantitatieve analyse de cijfers omtrent de verschillende vormen van ondersteuning door het Impulsfonds onderzocht. De analyse is gebeurd op basis van gegevens van de Participatie Maatschappij Vlaanderen en van het RIZIV. In een exploratieve analyse hebben we het aantal premies en leningen (voorheen impulseo I) en secretariaatsondersteuningen (voorheen impulseo II en III) weergegeven voor de periode 2010-2015. We hebben ook het ‘Impulsstatuut’ van de 308 Vlaamse gemeentes (zones) en de verandering daarvan over het verloop van de tijd in kaart gebracht. Om te evalueren of de doelstelling van het Impulsfonds om (jonge) huisartsen naar huisartsarme en prioritaire zones te oriënteren gelukt is, hebben we tenslotte in een statistisch model de vraag beantwoord of er een verband bestaat tussen de ondersteuning door het Impulsfonds en de evolutie van de huisartsendichtheid in een zone.

In een kwalitatief onderzoek hebben we de mening van experten en huisartsen bevraagd. Er werden 11 semi-gestructureerde interviews met experten afgenomen met als onderliggende structuur een SWOT-analyse. We vroegen eerst aan de experten om hun precieze rol te beschrijven. Vervolgens vroegen we hen terug te blikken op het verleden en hun mening te geven over de doelstellingen en het bereiken ervan, de procedures, de sterktes en de zwaktes van het Impulsfonds. Tenslotte vroegen we hen hun mening omtrent de verdere toekomst, de opportuniteiten en de bedreigingen.

Datum:1 okt 2016 →  31 mrt 2017
Trefwoorden:IMPULSEO, Huisartsgeneeskunde, eerste Lijn
Disciplines:Maatschappelijke gezondheidszorg, Gezondheidswetenschappen, Publieke medische diensten