< Terug naar vorige pagina

Project

Effectiviteit van experiëntiële emotieregulatie versus cognitieve reappraisal in de verwerking van emotionele gebeurtenissen. (FWOAL897)

Ondanks de enorme hoeveelheid bewijs ten gunste van cognitieve herwaardering [1], toonde het bewijsmateriaal aan dat deze effectiviteit niet altijd gegarandeerd is. Het lijkt niet alleen afhankelijk te zijn van individuele verschillen, maar ook van contextuele variabelen zoals de manier waarop emotie wordt gegenereerd en minder effectief in visueel gegenereerde emoties van beneden naar boven [2]. Meer empirisch inzicht is dus wenselijk in de effectiviteit van complementaire ER-benaderingen, zoals ervarings ER in het herstel van bottom up gegenereerde emotionele pijnlijke gebeurtenissen. Daarom is dit programma, in samenwerking met James Gross van Stanford University, de pionier in het onderzoek naar cognitieve herwaardering.
het vergroten van het begrip van de effectiviteit van experiëntiële ER ten opzichte van cognitieve herwaardering. Geworteld in ervaringsgerichte therapie staat centraal in de ervaringsgerichte benadering allereerst het faciliteren van de diepgaande verkenning van de lichamelijk gevoelde affectieve ervaring ('ervaringsbewustzijn') en ten tweede de verbale expressie ('ervaringsuitdrukking') daarvan.
Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2021
Trefwoorden:emoties
Disciplines:Cognitieve en perceptuele ontwikkeling