< Terug naar vorige pagina

Project

Lezen 2.0. Een praktijkgerichte literatuurstudie over een effectieve, eigentijdse begrijpend-leesdidactiek

Naar aanleiding van de resultaten van PIRLS 2016 en de tussen 2006 en 2016 vastgestelde daling van het begrijpend leesniveau van Vlaamse vierdeklassers, rijzen er vele vragen over begrijpend leesdidactiek. Naar begrijpend lezen is al veel onderzoek gedaan en samengebracht. Via een nieuwe review kunnen een aantal openstaande, actuele en toekomstgerichte vragen beantwoord worden. Die vragen betreffen o.a. de groeiende diversiteit in de leerlingenpopulatie en de veranderingin de aard van tekstuele bronnen in de leefwereld van kinderen en jongeren. Die uitdagingen stellen de bestaande didactische kaders in vraag.

De Vlor wil deze vragen beantwoord zien vanuit een breed perspectief op leesdidactiek: niet enkel een focus op begrijpend lezen of het leergebied/vak Nederlands, maar de hele breedte van lezen in onderwijs, in het hele curriculum en in de schoolcultuur. De review richt zich op de eindtermen lezen voor het basisonderwijs, inbegrepen de B-stroom van hetsecundair onderwijs en anderstalige nieuwkomers.

Datum:15 okt 2018 →  31 mei 2019
Trefwoorden:literatuurstudie, leesdidactiek
Disciplines:Psychiatrie en psychotherapie, Andere paramedische wetenschappen, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen, Klinische en counseling psychologie, Verpleegkunde