< Terug naar vorige pagina

Project

Structuur-gebaseerde ontwikkeling van positieve allostere modulatoren van de alpha7 nicotine acetylcholine receptor met klinische toepassing als cognitie verbeteraars.

Nicotine-acetylcholinereceptoren (nAChR's) zijn relevante therapeutische doelen voor hersenziekten. Het meest veelbelovende doelwit voor aandoeningen geassocieerd met cognitieve dysfunctie is het alpha7-subtype. Het wetenschappelijke doel is om nieuwe moleculen te ontwikkelen die zich richten op de α7 nicotinische acetylcholinereceptor en die de cognitie verbeteren bij schizofrenie en de ziekte van Alzheimer, die beide stoornissen zijn waarvoor nog steeds een onvervulde medische behoefte bestaat. Het belangrijkste doel is om een patent te verkrijgen voor de nieuwe verbindingen en om een licentie te bedingen bij een farmaceutisch bedrijf. Een driedimensionale structuur van het alpha7-subtype van nahr is nog niet beschikbaar, maar gedetailleerd inzicht van eiwitstructuren op atomair niveau levert onschatbare informatie over de eiwitfunctie op en kan de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen vergemakkelijken. Een marine slak-eiwit (acetylcholine-bindend eiwit genaamd) is ontwikkeld om de menselijke alfa7 nAChR na te bootsen en biedt een realistische sjabloon voor op structuur gebaseerd geneesmiddelenontwerp. Het doel van dit project is de ontwikkeling van nieuwe verbindingen met een hoge affiniteit met activiteit als positieve allosterische modulators voor alpha7 nAChR. Deze verbindingen zullen mogelijk worden toegepast als cognitie-versterkers bij schizofrenie en de ziekte van Alzheimer.

Datum:2 jul 2018 →  31 mei 2021
Trefwoorden:Ion channels, Positive allosteric modulators, Crystallography
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering
Project type:PhD project