< Terug naar vorige pagina

Project

Verfijning van het gebruik van de humane somatostatinereceptor als diagnostisch en therapeutisch doelwit in de nucleaire geneeskunde, zowel bij patiënten met neuro-endocriene tumoren als reportergen voor positron emissie tomografie. (FKM16)

Dit werk concentreert zich op het gebruik van de somatostatinereceptor (SSTR), die het peptide somatostatine op een specifieke manier bindt, zoals een sleutel in een slot. De SSRT is aanwezig in hoge aantallen op het oppervlak van cellen van neuroendocriene tumoren (NET) van de long en het spijsverteringskanaal. Derivaten van somatostatine gelabeld met radioactieve atomen, vergelijkbaar met radioactieve sleutels die aan hun slot zijn bevestigd, worden gebruikt om NET-cellen te detecteren bij patiënten met voor straling gevoelige PET-scanners. Met behulp van andere radioactieve labels kunnen zeer hoge stralingsdoses aan deze tumoren worden toegediend in een therapie genaamd "peptide receptor radionuclide therapy" (PRRT), wat leidt tot langdurige tumorcontrole.

Datum:1 okt 2016 →  30 sep 2021
Trefwoorden:humane somatostatinereceptor, therapeutisch doelwit, nucleaire geneeskunde, neuro-endocriene tumoren, reportergen, diagnostisch doelwit, positron emissie tomografie
Disciplines:Medische beeldvorming en therapie