< Terug naar vorige pagina

Project

Kwalitatieve verbintenissen op de grens van het goederenrecht en het verbintenissenrecht

Een kwalitatieve verbintenis kan worden gedefinieerd als “een positieve of negatieve verbintenis van een zakelijke aard, opgelegd aan de houder van een zakelijk recht, in het voordeel van de houder van een co-existerend zakelijk recht”. Voorbeelden van kwalitatieve verbintenissen naar Belgisch, Frans en Nederlands recht zijn de canonverplichting bij erfpacht, het onderhoud van een erfdienstbaarheid en de financiële lasten voor appartementseigenaars.

Een kwalitatieve verbintenis verschilt in meerdere opzichten van een persoonlijke verbintenis. Zo is bijvoorbeeld vereist dat zowel de schuldeiser als de schuldenaar houder zijn van een zakelijk recht. Daarnaast is een kwalitatieve verbintenis zo nauw verbonden met het zakelijk recht, dat ze automatisch overgaat op de rechtsverkrijger bij overdracht van het zakelijk recht. De aansprakelijkheid van zowel de overdrager als de overnemer voor de kwalitatieve verbintenissen komen in het onderzoek uitgebreid aan bod. Ook de rol van afstand van het zakelijk recht, mogelijks eenzijdig naar Belgisch en Frans recht, op de aansprakelijkheid voor kwalitatieve verbintenissen komt aan bod.

De rol van de wilsautonomie wordt op twee manieren bestudeerd. Ten eerste blijkt het mogelijk om een verbintenis met zakelijke werking toe te voegen aan een zakelijk recht voor zover die verbintenis (i) een voldoende verband heeft met dat recht en (ii) de essentie van dat recht niet aantast. Ten tweede zou naar toekomstig recht meer ruimte moeten worden gemaakt voor kwalitatieve verbintenissen die aan de zijde van de schuldeiser niet aan een goed (of zakelijk recht) maar louter aan een persoon zijn verbonden. Zo’n ‘autonome kwalitatieve verbintenissen’ bestaan al naar huidig Frans, Nederlands en Schots recht.

Datum:1 sep 2014 →  6 sep 2019
Trefwoorden:Property Law, Contract Law
Disciplines:Rechten, Andere rechten en juridische studies
Project type:PhD project