< Terug naar vorige pagina

Project

De kabinetisering van de hofhouding van de minister. Wat is kabinetisering en waarom doet het zich voor in Westminster systemen?

De institutionalisering en de-institutionalisering van ministeriële kabinetten in Napoleontische systemen.

Dit project focust op de institutionalisering en de-institutionalisering van ministeriële kabinetten in Napoleontische systemen: België, Frankrijk, Griekenland, Spanje, Portugal en de sui-generis Europese Commissie. Het bestudeert processen van (de)-institutionalisering van partijpolitiek advies in systemen die door een Napoleontische traditie gekenmerkt zijn.  Het project zal successen en mislukkingen van pogingen om het aantal en de rol van ministeriële adviseurs te verminderen analyseren en verklaren (de-cabinetisering).  Het zal de descriptieve en verklarende vragen beantwoorden mits een internationaal vergelijkend intermediate N onderzoeksontwerp. Vergelijkingen zullen worden gemaakt aan de hand van een 'most similar systems – most different outcomes design' en de data zullen worden geanalyseerd aan de hand van 'qualitative configurational analysis'. Het project voorziet in een nieuwe focus door (de)-institutionalisering van ministeriële kabinetten te analyseren en sluit aan bij recent vergelijkend onderzoek in verschillende politiek-administratieve tradities. Door te focussen op Napoleontische systemen analyseert het processen tegenovergesteld aan de vermeende institutionalisering die plaats vindt in Scandinavische en Westminster systemen. (deze laatste zijn het voorwerp van een studie gefinancierd door het FWO). Het is de verwachting dat het project zal leiden tot het overbruggen van verschillen tussen franstalige en anglosaksische academische tradities in het onderzoek naar ministeriële adviseurs, tegen de achtergrond van wetenschappelijke standaarden van vergelijkend onderzoek naar convergentie en divergentie.

Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Political advisers, Special advisers, Ministerial advisers, Ministerial cabinets, Westminster systems, Politicisation, Core executive
Disciplines:Sociologie van organisaties en beroepen