< Terug naar vorige pagina

Project

KalkHennep_VL : Ontwikkeling van ontwerp- en uitvoeringsondersteuning voor de toepassing van kalkhennep in de Vlaamse bouwsector. (R-9086)

Ondanks het reeds bestaande wetenschappelijk onderzoek naar de potentie als bouwmateriaal, de brede toepassing ervan in het buitenland en een groeiende belangstelling, wordt kalkhennep in Vlaanderen slechts beperkt gebruikt. Architecten en aannemers zijn vaak niet op de hoogte van de mogelijkheden van het materiaal en onvoldoende vertrouwd met het specifieke materiaalgedrag. Door het ontbreken van meetgegevens over de reƫle prestaties van praktijktoepassingen hebben architecten en aannemers ook onvoldoende vertrouwen in het relatief onbekende en minder conventionele materiaal en zijn bouwheren minder geneigd om het toe te passen. Wanneer het materiaal - met ecologisch en bouwfysisch potentieel - bovendien wordt toegepast zonder inzicht in het specifieke materiaalgedrag en er onvoldoende aandacht is voor een correcte detaillering en uitvoering ontstaat er een risico op inferieure prestaties en zelfs schadegevallen. In dit 2-jarig VLAIO-TETRA-onderzoeksproject worden een aantal praktijktoepassingen van kalkhennep geanalyseerd. Zowel op het vlak van ontwerp als uitvoering worden concrete en gevalideerde richtlijnen en details ontwikkeld die een verdere toepassing van kalkhennep in Vlaanderen mogelijk moeten maken.
Datum:1 okt 2018 →  31 dec 2020
Trefwoorden:bouwmateriaal, kalkhennep
Disciplines:Ingenieurswetenschappen in de architectuur, Architectuur, Bouwkunde en gebouwentechnologie, Interieurarchitectuur, Architecturaal design, Kunststudies en -wetenschappen