< Terug naar vorige pagina

Project

Het duodenale microbioom in ziekte en gezondheid: de interactie tussen de mucosa-geassocieerde bacteriën, galzouten en mucosale fysiologie in functionele en inflammatoire aandoeningen van het duodenum.

Functionele dyspepsie (FD) is een frequente aandoening met onbekende pathofysiologie, die een sluitende diagnose en ontwikkeling van effectieve medicijnen belemmert. In dit doctoraatsproject hebben we duodenale en systemische factoren in FD bestudeerd. We hebben ons gericht op het lumen en de mucosa van de twaalfvingerige darm, aangezien luminale factoren de mucosale veranderingen kunnen veroorzaken of onderhouden. We hebben ook de duodenale luminale en mucosa-geassocieerde microbiota-samenstelling gescheiden. Effecten van eerstelijnstherapie of zuurremmers (PPI) werden prospectief bestudeerd bij FD-patiënten in vergelijking met controles en een tweede cohort van PPI-refractaire FD-patiënten na stopzetting van PPI. Ten slotte werden de klinische werkzaamheid en onderliggende immuun- en microbiële mechanismen van sporenvormende probiotica bestudeerd bij FD-patiënten met of zonder PPI, wat relevant is met betrekking tot het potentiële cumulatieve effect van PPI en sporenvormende probiotica op luminale en systemische veranderingen in FD.

Datum:2 okt 2017 →  30 sep 2021
Trefwoorden:duodenal microbiome, bile salt pool, mucosal physiology
Disciplines:Endocrinologie en metabole ziekten, Ontdekking en evaluatie van biomarkers, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Medicinale producten, Farmaceutica, Farmacognosie en fytochemie, Farmacologie, Farmacotherapie, Toxicologie en toxinologie, Andere farmaceutische wetenschappen, Gastro-enterologie en hepatologie
Project type:PhD project