< Terug naar vorige pagina

Project

Identificatie van virale pathogenen van ernstige gastroenteritis in Kameroense patiënten door middel van virale metagenoom-analyses, en het potentiële gevaar van vleermuis virussen voor de mens

De laatste jaren zijn er verschillende humane pathogene virussen waarvan men de aanneemt dat ze afkomstig zijn van vleermuizen, zoals Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), Middle East Respiratory Syndrome (MERS)-gerelateerd coronavirussen, filovirussen (Marburgvirus), of Henipavirussen (Nipah en Hendra virus). In sommige delen van Kameroen, zoals in het Zuidwesten, wordt er op vleermuizen gejaagd voor consumptie. Deze frequente interactie tussen vleermuizen en de mens zorgt voor veelvuldige blootstelling van mensen aan enterische virussen van vleermuizen. Toch is er tot op heden niets geweten over het darmviroom van vleermuizen in Kameroen, en hun potentieel gevaar voor de volksgezondheid.

Om na te gaan wat het potentieel van vleermuisvirussen was om een zoönose te ondergaan naar de mens, onderzochten we het darmviroom van vleermuizen en mensen door gebruik te maken van Next Generation Sequencing (NGS) technologieën. State-of-the-art bio-informatica tools werden gebruikt om na te gaan welke virussen aanwezig waren bij mens en vleermuis.

Ongeveer 11% van het totaal aantal gecureerde vleermuis virus reads behoorde toe aan eukaryote virussen van het order Picornaviralesen de families AstroviridaeCaliciviridae, Circorviridae, Coronaviridae, Herpesviridae, Papillomaviridae, Paramyxoviridae, Parvoviridae Picobirnaviridae en Reoviridae.De meeste van deze virussen waren zeer divergent van gekende virussen en representeren waarschijnlijk nieuwe species en of genera in hun respectievelijke families. 

In de humane Kameroenese fecale stalen werden virussen gevonden behorende tot sommige van deze families (Adenoviridae, AstroviridaeCaliciviridae, Picornaviridae en Reoviridae). In het bijzonder werden enkele potentieel zoonotische virussen ontdekt, zoals een mammalian orthoreovirusstam (een zeldzame oorzaak van gastroenteritis), met een verre fylogenetische verwantschap met virusstammen van knaagdieren en vleermuizen; een smacovirus genetisch gerelateerd aan een chimpansee virusstam; en eveneens aan picobirna-like polymerase sequenties, die gebruik maken van een alternatieve mitochondriale genetische code voor translatie, die verwant was aan een picobirna-like virus gevonden in vleermuistalen van dezelfde regio. Dit zijn voorbeelden van mogelijke zoönose naar de mens van virussen van vleermuizen en/of andere wilde dieren uit deze regio.

Onze data kunnen gebruikt worden als baseline data voor toekomstige studies over virussen van vleermuizen en de mens in deze regio en dragen eveneens bij tot onze kennis over het globale viroom van onze aarde. Bovendien leverde het ook interessante ecologische informatie op om voorspelingen en traceringen uit te voeren van vleermuisvirussen. Verder kan deze informatie zeer nuttig zijn voor potentiele toekomstige onderzoek naar uitbraken van virale zoönoses, om snel de potentiele host van een nieuw virus te kunnen achterhalen, waardoor gepaste voorzorgsmaatregels en mogelijk behandelingen gestart kunnen worden.    

Datum:1 okt 2014 →  7 sep 2018
Trefwoorden:Human gut virome, Bats, Zoonosis
Disciplines:Microbiologie, Systeembiologie, Laboratoriumgeneeskunde
Project type:PhD project