< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van natieve driedimensionale vloeistofchromatografie - massaspectrometrie om netwerken van biomoleculaire interacties te ontrafelen ter ondersteuning van post-genome biotechnologie in de gezondheidszorg: 3DbioNET (FWOAL866)

De mogelijkheid om biomoleculaire interacties bij celregulatie te identificeren biedt nieuwe mogelijkheden om ziekten te detecteren en te behandelen. De functie van biomoleculen moet niet alleen worden begrepen voor geïsoleerde eiwitten maar ook in de context van andere biomoleculen, aangezien > 80% van de eiwitten functioneren als onderdeel van grotere complexen. Ondanks hun belang zijn er geen high-throughput technieken die het mogelijk maken om biomoleculaire interacties direct in complexe matrices te analyseren.

Het doel van dit project is het realiseren van nieuwe hoe-resolutie scheidingstechnologie, en deze toe te passen interactienetwerken rechtstreeks in hedendaagse life-science-mengsels in kaart te brengen. Nieuwe technologische innovaties omvatten de ontwikkeling van gefunctionaliseerde polymeer-monolithische stationaire fasen voor natieve scheidingen, de ontwikkeling van microfluïdische modulatorchips voor monsteroverdracht tussen kolommen in een driedimensionale LC (LCxLCxLC) workflow, en de ontwikkeling van een nano-elektrospray met meerdere spuitmonden, waarbij macromoleculaire assemblies intact blijven tijdens de infusie in de massaspectrometer. Detectie van eiwitten die betrokken zijn in interactienetwerken zal worden uitgevoerd in complexe life-science-mengsels door middel van het in kaart brengen van retentietijdverschillen geïnduceerd door de aanwezigheid van eiwitbindingsliganden.
Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2021
Trefwoorden:liquid, chromatography
Disciplines:Klinische chemie