< Terug naar vorige pagina

Project

Een heroverweging van de Romeinse voeding. Een beoordeling van de voedingsbiochemische en stabiele isotoop karakteristieken van archeobotanische granen en peulvruchten uit Romeins Egypte. (FWOAL860)

Granen en peulvruchten zijn sinds de Neolithische Revolutie het belangrijkste stapelvoedsel in het menselijk dieet. Alhoewel hun rol als energieleverancier doorgaans erkend wordt, zijn historici en archeologen meestal minder positief over de rest van het voedingsprofiel van deze voedingsmiddelen – in het bijzonder de granen. Traditioneel worden granen (mede-)verantwoordelijk gehouden voor de ogenschijnlijk slechte voedingssituatie van de Romeinen. Leidend in de vorming van dit beeld waren de resultaten van biochemische analyses van moderne granen waaruit bleek dat deze slechts kleine hoeveelheden micronutriënten bevatten. Recent biochemisch onderzoek waarin de voedingswaarde van moderne granen vergeleken werd met die van 19e-eeuws herbarium exemplaren heeft echter aangetoond dat de lage voedingswaarde van moderne granen grotendeels voortkomt uit neveneffecten van genetische aanpassingen tijdens de Groene Revolutie van de 20e-eeuw. Het is daarom aannemelijk dat de voedingswaarde van Romeinse granen dusver onderschat is. Deze studie beoogt daarom biochemische data over de voedingswaarde van Romeinse granen te verkrijgen. We gebruiken hiertoe een unieke collectie perfect geconserveerde verdroogde archeologische granen uit afgesloten ondergrondse graanschuren uit het dorp Karanis in Romeins Egypte die zich thans in het Kelsey Museum in Ann Arbor bevinden. Deze innovatieve studie heeft het potentieel ons perspectief op het Romeinse dieet en voedingswaarde te revolutioneren. Onze hypothese is dat de biochemische analyses zullen laten zien dat de hoeveelheden micronutriënten in oude granen en peulvruchten hoger liggen dan thans wordt aangenomen. Daarnaast zal stabiele isotopen onderzoek (zowel koolstof als stikstof isotopen) verricht worden aan verkoolde granen uit Karanis om een beter inzicht te krijgen in zowel de daar toegepaste landbouwpraktijken als de uiteindelijke neergang van de nederzetting.
Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2020
Trefwoorden:nutrition, Biochemistry
Disciplines:Geschiedenis van de oudheid