< Terug naar vorige pagina

Project

Analyse van de vernietiging van immunologisch geheugen tijdens Trypanosoma evansi infecties (FWOAL894)

Trypanosomen veroorzaken ziekte in een breed gastheerbereik, waaronder mensen, vee en wild. Historisch gezien was trypanosomose een "Afrikaanse" ziekte, maar parasieten die niet langer tseste-vliegtransmissie nodig hebben, hebben nu hun weg gevonden naar Zuid-Amerika, Azië en Europa. T. evansi is in dit opzicht het meest succesvolle en meest voorkomende trypanosoom en veroorzaakt een wereldwijd probleem met infecties. Al geruime tijd is bekend dat T. evansi-infecties secundaire problemen veroorzaken, waaronder de remming van verschillende bestaande vee-vaccins.
Ons laboratorium onderzoekt reeds verschillende jaren de met trypanosomose geassocieerde B-celdynamiek en we hebben in detail het fenomeen van infectie-geassocieerde vernietiging van het B-celcompartiment beschreven. Tot dusverre hebben we de problemen die het immunologisch geheugen en antwoorden op het terugroepen van vaccins ondermijnen, niet ontrafeld, omdat de instrumenten hiervoor in het verleden beperkt waren. Met nieuwe cellulaire markers en een voorstel om een ​​recombinant fluorescerend trypanosoommolecuul te produceren dat kan worden gebruikt als een cellulair label voor FACS-analyse, overwegen we hier in detail de problemen te analyseren die
komen voor bij T. evansi-infecties. Onze focus zal specifiek gericht zijn op de genetische analyse van de disfunctie van de marginale zone B-cellen (het compartiment van het IgM-antilichaam is cruciaal om de initiële golf van parasitemie tijdens het begin van de infectie te beheersen) en geheugen B-cellen cruciaal tijdens een immunologische recall-respons. Ook zal een gepubliceerd vaccinprotocol functioneel worden onderzocht.
Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2021
Trefwoorden:immunologisch geheugen, Trypanosoma evansi
Disciplines:Biomedische modellering