< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar de relationele ruimte als een nieuw perspectief voor de hedendaagse collectieve stedelijkheid. De case Muide Meulestede Morgen, Gent, België.

Steden, als relationele incubatoren, vallen niet enkel te omschrijven als een infrastructuur voor sociale of economische welke zich hierbinnen ontplooien, maar zij combineren alle aspecten van het sociale leven tot een complex geheel, waarin de absolute, relatieve en relationele ruimte een actieve rol spelen. Waar de rol van de relationele ruimte binnen het stedelijk leven, wordt erkent en bestudeert door uiteenlopende disciplines welke zich richten op het stedelijke leven, bestaat er geen trans disciplinaire strategie of methode die de specifieke rol hiervan beschrijft binnen het maken van collectieve ruimte en de relationele ruimte te relateren aan de absolute ruimte. Het onderzoek legt zichzelf het doel op een trans disciplinair discours te ontwikkelen van de relationele ruimte, om een mogelijk nieuwe socio- ruimtelijke dialectiek welke multidisciplinair toepasbaar is te definiëren. Het doel is om op basis hiervan, binnen een specifieke case, de relationele ruimte, welke opereert binnen de absolute ruimte te ontrafelen. Dit kan leiden tot het verkrijgen van nieuwe inzichten, binnen zowel de bestaande individuele processen, deelprocessen, gerelateerd aan een meer al omvattend proces van het maken van ruimte. Dit dient als basis voor het ontwikkelen van strategieën en methoden voor interventies binnen collectieve ruimte. Het onderzoek zal zich richten op een casestudie in de vorm van de wijk Muide-Meulestede binnen Gent, België. Deze wijk ligt als een letterlijk schiereiland aan de rand van Gent en staat aan de start van een grootschalig ontwikkelingsproces. Deze case studie zal zowel dienen om theoretisch kader te ontplooien, als een mogelijkheid om interventies te onderzoeken in een werkelijk project. Daarnaast biedt de samenwerking met de stad Gent de mogelijkheid strategieën en methoden in de praktijk te testen en te evalueren. De resultaten van dit onderzoek zullen nieuwe inzichten en benaderingen opleveren van het sociale stedelijke weefsel en zal de voorwaarden onderzoeken die de verschillende niveaus van collectiviteit in de stedelijke ruimte definiëren en manieren voorstellen voor het interveniëren binnen de absolute ruimte.

Datum:14 mei 2018 →  14 mei 2022
Trefwoorden:Relational space, Collective space, Participatory design, Muide Meulestede
Disciplines:Ingenieurswetenschappen in de architectuur, Architectuur, Interieurarchitectuur, Architecturaal design, Kunststudies en -wetenschappen
Project type:PhD project