< Terug naar vorige pagina

Project

Multiple sclerose postdoctoraal onderzoek fellowship Emanuela Oldoni. (ECTRIMS)

“ECTRIMS postdoctoral research fellowship exchange program” is een Europees programma voor jonge onderzoekers binnen Neurowetenschappen. Dit programma biedt de mogelijkheid om onderzoekers op te leiden in onderzoek naar Multiple sclerosis (MS). Het voornaamste doel is om de uitwisseling van informatie zo groot mogelijk te maken en om onderzoekers die gefocust zijn op de problemen in MS te laten groeien.

MS is de meest voorkomende neurologische aandoening bij jongvolwassenen en de oorzaak van de ziekte is nog onbekend. De ziekte wordt gekenmerkt door een grote heterogeniteit tussen patiënten betreffende klinische (eerste symptomen, ernst van de ziekte, …) en paraklinische (labo waarden, beeldvorming) kenmerken. De voorbije jaren is er grote vooruitgang geboekt in het begrijpen van de genetische aanleg voor MS. De volgende uitdaging is inzicht krijgen in de heterogeniteit van de aandoening. Het doel van dit project is dan ook om onderzoek te doen naar biomarkers in verschillende lichaamsvloeistoffen (cerebrospinaal vocht en serum) gerelateerd aan de ziekte mechanismen, zoals inflammatie, demyelinisatie en verlies van axonen, en deze te combineren met klinische, genetische en beeldvorming gegevens binnen dezelfde studie populatie. Op deze manier kan bepaald worden of genetische factoren gelinkt kunnen worden aan bepaalde ziekte mechanismen, en of deze de impact op de uitkomst van de ziekte kunnen verklaren.

Datum:5 feb 2018 →  4 feb 2020
Trefwoorden:multipele sclerose
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering