< Terug naar vorige pagina

Project

Nagaan van het ziektemodulerend effect van vroege anti-epileptogene behandelingen in muismodellen van de ziekte van Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer is de vaakst voorkomende oorzaak van dementie. Epilepsie komt vaker voor bij patiƫnten met de ziekte van Alzheimer dan bij cognitief gezonde personen. Onze hypothese luidt dat subklinische epileptische ontladingen in een aanzienlijk deel van de personen met de ziekte van Alzheimer voorkomen en dat het cognitieve deterioratie kan versnellen. Om deze hypothese te toetsen zullen we het ziekte-modificerende effect van een anti-epileptische behandeling bij gevalideerde transgene muismodellen voor de ziekte van Alzheimer nagaan. In deze transgene muismodellen voor de ziekte van Alzheimer zullen we aanvang en frequentie van epileptische ontladingen nagaan alsook het effect ervan op geheugentaken. Vervolgens zullen deze Alzheimer muismodellen behandeld worden met levetiracetam of met een ghreline receptor antagonist. We zullen het effect van beide behandelingen op biomarkers voor epilepsie, cognitief functioneren en verschillende markers van ziekteprogressie van de ziekte van Alzheimer nagaan.
Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2020
Trefwoorden:ZIEKTE VAN ALZHEIMER, EPILEPSIE, BIOMERKERS
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering
Project type:Samenwerkingsproject