< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar de invloed van humane aandoeningen op het metabolisme van xenobiotica door het gastro-intestinalemicrobioom.

De rol van het intestinaal microbioom in de vorming van metabolieten met invloed op de farmacokinetiek, activiteit en toxiciteit van oraal opgenomen verbindingen is pas recent duidelijk geworden. Nochtans blijven fundamentele vragen over de exacte functie van microorganismen in de darm onbeantwoord voor de meerderheid van therapeutische, toxische en voedingsgerelateerde xenobiotica.De globale samenstelling van het darm microbioom blijkt over het algemeen stabiel bij gezonde volwassenen, en draagt bij tot een goede gezondheid. Anderzijds blijken verschillende pathologieën gekarakteriseerd te worden door een gewijzigde samenstelling van de darmflora. Dit wordt voornamelijk waargenomen bij metabole aandoeningen en is reeds gedocumenteerd bij obesitas en type 2 diabetes.Het doel van het voorgestelde project is dan ook om een geïntegreerd experimenteel platform te ontwikkelen om biotransformatie door het intestinaal microbioom te identificeren, en om de invloed van verschillende aandoeningen (obesitas, type 2 diabetes) op dit 'microbiotisch metabolisme' te evalueren. De biotransformatie van modelverbindingen voor geneesmiddelen, bioactieve voedingscomponenten en toxicanten zal bestudeerd worden in een gevalideerd in vitro gastrointestinaal dialysesysteem met colon fase(GIDM- colon) en in duidelijk gekarakteriseerde fenotypes van gezonde, magere mensen en patienten met obesitas en type 2 diabetes. De resulterende biotransformatieverbindingen zullen gedetecteerd en geïdentificeerd worden door middel van geavanceerde analytische technieken zoals LC-QTOFMS en LC-MS/MS, gevolgd door gegevensverwerking met behulp van metabolomics strategieën. De 'workflow' tussen de in vitro metabolisatie simulatie, detectie en identificatie van het ontstane metaboloom met behulp van massa spectrometrie en het verwerken van de gegenereerde gegevens, zal geoptimaliseerd worden.Vervolgens zullen verschillen in de geobserveerde metabolietensets gecorreleerd worden met verschillen in hetmicrobioom van de bestudeerde populaties.
Datum:1 jan 2017 →  31 dec 2017
Trefwoorden:MAAG-DARMPATHOLOGIEËN
Disciplines:Ontdekking en evaluatie van biomarkers, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Medicinale producten, Farmaceutica, Farmacognosie en fytochemie, Farmacologie, Farmacotherapie, Toxicologie en toxinologie, Andere farmaceutische wetenschappen