< Terug naar vorige pagina

Project

Een impedimetrische dipstick-sensor voor de kwantitatieve concentratiebepaling van hydrofobines in extracten van gerst en en mout

Bepaalde batches van bier vertonen overmatig schuimgedrag ofwel “gushing”. Bij consumenten is het verschijnsel weinig gekend, maar dit kwaliteitsprobleem veroorzaakt voor brouwerijen aanzienlijke financiële verliezen omdat bier met “gushing” onverkoopbaar is. Het probleem wordt veroorzaakt door bepaalde temperatuurstabiele proteïnen die aanwezig kunnen zijn door schimmelinfecties van gerst. Deze proteïnen in gerst, mout en wort zijn moeilijk te detecteren met bestaande methodes. In dit project zullen we een compact, gebruiksvriendelijk sensorsysteem ontwikkelen dat toelaat dergelijke besmettingen kwantitatief te detecteren alvorens gerst en mout in het brouwproces worden gebruikt. Het meetprincipe berust op impedantie-spectroscopie in combinatie met synthetische receptore als selectief herkenningselement. Een dipstick-ontwerp garandeert eenvoudige bediening en een lage kostprijs per analyse.

Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2020
Trefwoorden:Bier brouwen, Biomimetische sensoren, Detectie van proteïnen, Impedantiespectroscopie
Disciplines:Biofysica, Nanotechnologie, Ontwerptheorieën en -methoden