< Terug naar vorige pagina

Project

Gecombineerde strategieën ter verbetering van de fysieke activiteit bij patiënten met COPD

Het belang van fysieke activiteit, bij zowel gezonden als chronisch zieke patiënten, is aangetoond in internationale richtlijnen. Patiënten met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ervaren bij het uitvoeren van fysieke inspanningen klachten van kortademigheid en spiervermoeidheid. Deze onaangename gewaarwordingen leiden tot een vicieuze cirkel van inactiviteit en heeft negatieve gevolgen op het ziekteproces, zoals daling van levenskwaliteit en verhoogd risico op mortaliteit.

Interventies met als doel het verhogen van fysieke activiteit zijn dus noodzakelijk bij patiënten met COPD. Recent onderzoek, uitgevoerd door onze onderzoeksgroep, toonde een significante verbetering van de fysieke activiteit aan na een 3 maand durende telecoaching interventie. Met het huidige doctoraatsproject willen we lange termijneffecten van telecoaching verder onderzoeken. Allereerst willen we de lange termijneffecten nagaan aan de hand van een 12 maanden durende telecoaching interventie. Hierbij onderzoeken we de mogelijkse verbetering en langdurig behoud van fysieke activiteit aan de hand van een RCT. Het optimaliseren van therapietrouw is hierbij van cruciaal belang, aangezien dit mogelijks gelinkt is aan het succesvol kunnen verhogen van fysieke activiteit. Voorkeur voor de plaats van dragen van de activiteitenmonitor blijkt een belangrijke rol te spelen. Hiervoor gaan we de validiteit van verschillende stappentellers (gedragen thv pols of heup) na bij patiënten met COPD.

Verder gaan we telecoaching gaan combineren met medische interventies, zoals endoscopische longvolume reductie. Dit is een nieuwe behandelmethode voor patiënten met ernstig emfyseem. Hierbij wordt, via het plaatsen van klepjes in de bronchi, een atelectase van een longkwab te bekomen, wat leidt tot een vermindering van de hyperinflatie en afname van dyspneu klachten. Uit onderzoek blijkt dat verhoging van fysieke activiteit bemoeilijkt wordt door klachten van kortademigheid. Deze nieuwe behandelmethode lijdt tot een afname van de dyspneu klachten, waardoor we verwachten dat deze patiënten succesvol gecoachte kunnen worden. Door het combineren van klepplaatsing en coaching, maximaliseren we de benefits van de coaching interventie. We verwachten dat patiënten na deze longvolume reductie terug de mogelijkheden heeft om meer fysiek actief, in vergelijking met patiënten die ernstig ventilatoir gelimiteerd zijn en sterk beperkt zijn in hun dagelijks leven.

Het doel van dit PhD project is om dieper in te gaan op onderzoeksvragen rond coaching van fysieke activiteit bij patiënten met COPD. Hierbij willen we 1) een samenvatting voorzien van de huidige evidentie rond interventies die proberen fysieke activiteit te verhogen; 2) de bruikbaarheid van verschillende stappentellers nagaan bij deze patiëntenpopulatie; 3) lange termijneffecten van de coaching interventie nagaan en tot slot dieper ingaan op de relatie tussen ventilatoire capaciteit en succesvolle coaching interventie. Hiermee willen we de effectiviteit van de coaching interventie maximaliseren en de best mogelijk zorg aanbieden aan patiënten met COPD.

Datum:15 okt 2017 →  16 nov 2023
Trefwoorden:Physical activity
Disciplines:Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen
Project type:PhD project