< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar de rol van BK-polymavirus varianten en cellulair CMP kinase bij virale klaring en pathogenese in niertransplantpatiënten

Het polyomavirus type BK is het eerste menselijke polyomavirus dat in de vroege jaren 70 werd ontdekt bij een niertransplantatie patiënt. De immunosuppressieve toestand van de patiënt kan leiden tot reactivatie van het virus, wat in 30% van het geval tot transplantatie verlies leidt. Tot nu toe is er geen protocol voor de behandeling van BK-virus nefropathie vastgesteld. De combinatie van een gecontroleerde vermindering van de immunosuppressie en cidofovir (een anti-DNA-virusmiddel) helpt in veel gevallen de virale replicatie te controleren en de integriteit van het transplantaat mogelijk te maken. Bij sommige patiënten resulteert deze therapeutische strategie echter niet in de beheersing van de virale infectie met uiteindelijk falen van het niertransplantaat tot gevolg.

In dit project zal de genotypische karakteristiek van BK-virus isolaten van niertransplantaat patiënten die succesvol reageerden op de combinatietherapie (immunosuppressieve reductie + antivirale behandeling) en van patiënten met therapeutisch falen uitgevoerd worden. Deze genomische analyse zal het mogelijk maken om natuurlijke varianten van het BK-virus die resistentie tegen cidofovir veroorzaken te identificeren. Op die manier kunnen de patiënten met BK-virus nefropathie geïdentificeerd worden die waarschijnlijk van de cidofovir-gebaseerde behandeling kunnen profiteren.

Datum:1 apr 2018 →  8 mrt 2024
Trefwoorden:biomarker, genotypic profiling, PVAN
Disciplines:Microbiologie, Systeembiologie, Laboratoriumgeneeskunde
Project type:PhD project