< Terug naar vorige pagina

Project

De effecten van chemotherapie tijdens de kindertijd op vroege moederlijke binding en het sociale en cognitieve functioneren op volwassen leeftijd in laboratoriummuizen

De impact van kanker en zijn intensieve behandelingen, zoals chemotherapie en radiotherapie, op de hersenontwikkeling is overweldigend. Overlevenden kampen vaak met cognitieve problemen en symptomen van posttraumatische stress, depressie en angststoornissen. Naarmate de overlevingspercentages blijven stijgen en de groep overlevenden blijft groeien, is er een dringende behoefte aan empirisch-gebaseerde interventies. Dit doctoraatsproject maakt gebruik van muismodellen om uitgebreid onderzoek te doen naar de langetermijngevolgen voor neuro-ontwikkeling en gedrag van prenatale bestraling en chemotherapie tijdens de kindertijd, met de focus op hun impact op hogere hersenfuncties en de mogelijke beïnvloedende rol van ouderrelaties.

De eerste studie onderzoekt de langdurige effecten van prenatale bestraling en onthult dat blootstelling tijdens een kritieke periode van neurogenese leidt tot een reeks hogere-orde disfuncties. Deze omvatten verminderd werkgeheugen, veranderde angstreacties en tekenen van perseveratief gedrag. Elektrofysiologische, fMRI- en immunohistologische studies geven aan dat deze gedragsveranderingen geworteld zijn in verstoorde hippocampale synaptische plasticiteit, cerebrale hyperconnectiviteit en veranderde neurotransmitteractiviteit.

Studie 2 en 3 onderzoeken de langdurige impact van centrale zenuwstelsel-gericht profylactisch methotrexaat (MTX), een veelgebruikt chemotherapeutisch medicijn bij kinderleukemie, op de hersen-ontwikkeling en neurocognitie. Deze studies onthullen dat vroege MTX-blootstelling de moederlijke zorg verandert, de genexpressie gerelateerd aan myeline en neuro-inflammatie verstoort, en leidt tot een reeks gedragsveranderingen in volwassen muizen, waaronder verhoogd angstachtig gedrag en verminderd ruimtelijk leren en cognitieve flexibiliteit. Opmerkelijk is dat studie 3 ook aantoont dat de aanwezigheid van een extra zorgzame moeder deze negatieve effecten gedeeltelijk of volledig kan verzachten, wat de mogelijke rol van vroege sociale ervaringen in veerkracht benadrukt.

De laatste studie breidt dit onderzoek uit door de gecombineerde effecten van systemische MTX-behandeling en moederlijke scheiding te onderzoeken. De bevindingen suggereren dat moederlijke scheiding sommige negatieve uitkomsten zoals laag gewicht verergert, maar verrassend genoeg anderen verzacht, zoals angstachtig gedrag, sociale interactie en ruimtelijk geheugen. Moederlijke scheiding verhoogde ook de sociale dominantie in volwassen muizen.

Over het algemeen benadrukt het doctoraatsproject de veelzijdige en blijvende impact van vroege kankerbehandeling op de hersenontwikkeling en cognitieve functies. Het benadrukt ook de mogelijke beïnvloedende rol van ouderrelaties en biedt waardevolle inzichten voor de langetermijnzorg en behandelstrategieën voor overlevenden van kinderkanker.

Datum:1 okt 2017 →  26 jan 2024
Trefwoorden:Maternal bonding, Chemotherapy during childhood, Adult behavior
Disciplines:Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen
Project type:PhD project