< Terug naar vorige pagina

Project

Uiteenrafelen van financieel risico

Dit proefschrift bestaat uit drie op zichzelf staande studies die betrekking hebben op de statistische analyse van financiële tijdreeksen. Alle studies betreffen financiële tijdreeksen waarvan het risico moet worden ingeschat. De nadruk ligt vooral op econometrische methodologie om financieel risico te meten en spitst in het bijzonder toe op risicomaatstaven die uiteengerafeld kunnen worden.

De eerste studie introduceert een nieuwe manier om de tijdstippen van sprongen in aandelenprijzen te bekijken. Aandelenprijzen reageren vaak traag op nieuws, hetgeen zich in de empirische observaties vertaalt in graduele en vertraagde sprongen. Met behulp van een lokale herschikking in de tijd, die de tijdsindex van de observaties verandert, kunnen we deze asynchrone sprongen synchronizeren en een betere inschatting maken van wat er in de onderliggende prijs gebeurt.

De tweede studie introduceert een nieuwe manier om valse detecties onder controle te houden en tegelijkertijd signalen te detecteren wanneer de test statistieken gecorreleerd zijn en de signalen dun bezaaid. In zulke situaties kan de zgn. Cauchy combination test een globale inschatting maken over een reeks van nulhypotheses door p-waardes te transformeren en te sommeren. Wij rafelen deze combinatietoets uiteen om uitspraken te kunnen doen over welke p-waardes de globale test verwerpen. Onze aanpak kan nuttig zijn om een klassieke hypothesetoets binnen hoge-frequentie financiële econometrie te herbekijken waarvan de test statistieken glijdend worden herberekend.

De derde studie stelt een decompositie voor van portefeuille-risicomaatstaven in de momentcontributies van de afzondelijke activa. De afzondelijke onderdelen zijn gebaseerd op de covariantie, coskewness en cokurtosis matrix en leggen de connecties bloot tussen de descriptieve statistieken van de portefeuillerendementen, zoals scheefheid en kurtosis, en de respectieve contributies aan portefeuille-risico. 

Datum:21 sep 2016 →  4 okt 2022
Trefwoorden:financial econometrics
Disciplines:Financiële economie
Project type:PhD project