< Terug naar vorige pagina

Project

Inspiratoire ademspiertraining bij het falen van het ontwennen van de beademing

Mechanische ventilatie (MV) is een levensreddende behandeling voor kritiek zieke patiënten op intensieve zorgen maar kan ernstige complicaties veroorzaken die rechtstreeks gerelateerd zijn aan de duur van de MV. Falen van het ontwennen van de MV kan het resultaat zijn van een verstoord evenwicht tussen de ventilatoire belasting op de respiratoire spieren en de capaciteit van het respiratoire systeem. Deze capaciteit kan verlaagd zijn door respiratoire spier dysfunctie die op zich geassocieerd kunnen zijn met falen van het ontwennen van de MV. Daarom stellen we ons de vraag of deze patiënten voordelen kunnen halen uit inspiratoire spierkracht training (IMT). Tot nu toe is het bewijs hiervoor nog beperkt tot data van kleine, mono-centrische studies met een grote heterogeniteit qua inclusiecriteria, trainingsmodaliteiten en uitkomsten.

In dit project wijn we ten eerste dieper ingaan op de beschikbare methoden om respiratoire spierfunctie te evalueren bij kritiek zieke patiënten. Dit kan bijdrage tot het diagnosticeren van respiratoire spierdynfunctie. Ten tweede, hebben we de incidentie van moeilijkheden bij het ontwenning van de MV in UZLeuven geregistreerd en gebruikmakend van de recent gepubliceerde WIND (weaning according to a New Definition) classificatie. Tot nu toe was het nog onduidelijk of de distributie die aangegeven wordt in de WIND-classificatie universeel toepasbaar is of afhankelijk is van de setting en de populatie. Ten derde, hebben we de effecten van een nieuwe IMT-methode op de uitkomst van weaning onderzocht in patiënten die moeilijk te ontwennen zijn van de MV. Verder zijn we nagegaan of de nieuwe IMT-methode met een ‘tapered flow resistive’ weerstand, een type weerstand is die beter geadapteerd is aan de respiratoire spieren dan de vaak gebruikte mechanische ‘treshold’ weerstand. Ten laatste hebben we inzicht verworven op de effecten van IMT op de efficiëntie van de inspiratoire spieren bij patiënten die moeilijk te ontwennen zijn van de MV.

Met dit project willen we bewijs leveren van de effectiviteit van inspiratoire spiertraining bij patiënten met moeilijkheden bij het ontwennen van de beademing en mogelijk onderliggende fysiologische mechanismen van IMT op het verbeteren van de respiratoire spierefficiëntie blootleggen.

Datum:1 sep 2017 →  28 sep 2022
Trefwoorden:Inspiratory muscle training, Intensive care, Weaning
Disciplines:Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen
Project type:PhD project