< Terug naar vorige pagina

Project

BRIP1 en FOXM1 controleren replicatie stress in het neuroblastoom tumor genoom

Neuroblastoom is een met een neuronale oorsprong die voornamelijk ontstaat in de bijnieren en de sympathische ganglia van baby’s en jonge kinderen. Deze tumoren vertonen een zeer gevarieerd klinisch beeld dat kan gaan van spontane regressie tot zeer agressieve tumoren die uitzaaien.Vooral voor die laatste groep van patiënten zijn er tot op heden geen efficiënte therapieën beschikbaar en blijven de overlevingskansen laag.

Tot op de dag van vandaag zijn slechts een beperkt aantal mutaties beschreven die aanleiding kunnen geven tot neuroblastoom. Daarentegen worden wel vaak kopij nummer afwijking geïdentificeerd, waarbij winst van chromosoom 17q wordt geobserveerd in 80% van de gevallen.

In dit project wordt gebruik gemaakt van zebravis om de rol van 17q in de ontwikkeling van neuroblastoom verder te ontrafelen. In een eerste stap zal ik verder nagaan of BRIP1 noodzakelijk is om replicatie stress te controleren in neuroblastoom tumoren. Hiervoor zal een induceerbaar BRIP1 zebravis model worden gecreëerd. In een volgende stap zal worden bestudeerd hoe BRIP1 fungeert aan de DNA replicatie vork. In een laatste stap zal dan worden nagegaan of de DNA damage response gedreven wordt door FOXM1.

Datum:1 okt 2017 →  31 dec 2020
Trefwoorden:replicatiestress, Neuroblastoom, zebravis
Disciplines:Morfologische wetenschappen, Moleculaire en celbiologie, Oncologie, Systeembiologie, Genetica