< Terug naar vorige pagina

Project

MINIMAAL: Minimaal invasieve darmkankerchirurgie door Immunomics en optische mapping van de schildwacht Lymfeknoop (MINIMAAL)

Darmkanker (CC) doodt door metastatische verspreiding naar locoregionale lymfeknopen (LN's) en verre organen. Een van de belangrijkste onopgeloste problemen in de CC-biologie is, of lymfatische verspreiding een stapsgewijs, ordelijk proces is (Halsted-model) of een stochastisch proces, waarbij metastase naar nabijgelegen knooppunten, meer verwijderde knooppunten en organen op afstand willekeurig plaatsvinden (Fisher-model). De chirurgische standaard van zorg voor CC is brede resectie van de tumor en het bijbehorende LN-dragende mesenterium. Een adequate LN-telling is belangrijk voor nauwkeurige enscenering. Bovendien hebben talrijke studies een correlatie aangetoond tussen het aantal onderzochte knooppunten en de algehele overleving in CC. Recente gegevens suggereren echter dat uitgebreide lymfadenectomie geen therapeutische waarde heeft en daarom kan een beperkte (segmentale) resectie een minder ziekelijk alternatief bieden, op voorwaarde dat een adequate nodale stadiëring wordt bereikt. Dit laatste is mogelijk door het gebruik van schildwacht lymfeknoop (SLN) technieken, die bestaan ​​uit het identificeren van de eerste drainerende tumor LN. Deze SLN wordt beschouwd als de status (binnengedrongen of niet) van het gehele knoopbekken. De onlangs geïntroduceerde nabij-infrarood (NIR) fluorescente optische beeldvormingsmethode, die kan worden opgenomen in laparoscopische beeldvormingshardware, bleek te resulteren in superieure nauwkeurigheid, beeldresolutie en klinische toepasbaarheid in vergelijking met de meer traditionele op kleurstof of radioactiviteit gebaseerde methoden. De drainage van tumor-afgeleide factoren via het lymfestelsel naar de regionale LN's speelt een belangrijke rol bij de pre-metastatische conditionering van de nodale micro-omgeving, waardoor ze receptieve en ondersteunende metastatische niches worden voor het verspreiden van tumorcellen. Gemodificeerde immunologische responsen behoren tot de belangrijkste tumor-geïnduceerde pre-metastatische veranderingen in de micro-omgeving van de lymfeknoop. Op fluorescentie gebaseerde NIR met behulp van een grote tracer zoals ICG-nanocoll maakt het niet alleen mogelijk om de SLN te identificeren, maar ook om de lymfatische verspreiding in CC ruimtelijk in kaart te brengen.

Datum:1 jan 2018 →  31 mrt 2024
Trefwoorden:kanker operatie
Disciplines:Andere gezondheidswetenschappen, Andere paramedische wetenschappen, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Laboratoriumgeneeskunde, Andere medische en gezondheidswetenschappen, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Verpleegkunde, Andere translationele wetenschappen, Andere klinische wetenschappen