< Terug naar vorige pagina

Project

Innovatieve kliefbare linker strategie voor massaspectrometrie gebaseerde opheldering van bindingsplaatsen van medicijnen

Veel geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van patiënten hebben meerdere doelen en off-targets die zorgen voor ongewenste of onverwachte bijwerkingen. Een belangrijk knelpunt in het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen is de identificatie van de doelen en off-targets, en hun bindingsplaatsen. Om dit proces te vergemakkelijken, zullen we een gestroomlijnde workflow opzetten om medicatie bindingsplaatsen te identificeren door een combinatie van organische synthese, biochemie en proteomica. Als een bewijs van principe zal ons team een kijkje nemen in de verschillende geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van borst- en darmkanker. Daartoe zullen we nieuwe, innovatieve chemische structuren ontwerpen en synthetiseren die gemakkelijk gebonden kunnen worden aan een geneesmiddelmolecuul.

Bij bestraling met licht koppelen ze onherroepelijk aan de bindingsplaats van het medicijndoel. Een geïntegreerde, kliefbare linker strategie wordt nu gebruikt om het medicijnmolecuul weer af te splitsen, maar het laat een klein merkteken op de bindingsplaats achter als een vingerafdruk. Met moderne methoden voor massaspectrometrie zullen we deze vingerafdruk kunnen zien en weten we waar en aan welke eiwitten deze medicijnen zich hebben gebonden. Vanwege de algemene toepasbaarheid zal deze methode een brede toepassing hebben in toekomstige geneesmiddelenontdekking en ontwikkeling en biedt ze hulp bij het selecteren van medicijnleads in een vroeg stadium op basis van hun selectiviteit van binding.

Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2020
Trefwoorden:massaspectrometrie, medicijnen
Disciplines:Chemisch productontwerp en formulering, Biomateriaal engineering