< Terug naar vorige pagina

Project

SYNERGYTIMB: Optimaal ontwerp van houtskeletbouw door identificatie en integratie van synergetisch structuurgedrag (R-7427)

Het doel van het door VLAIO gesubsidieerde TETRA-project SYNERGYTIMB was het ontwikkelen en het aanreiken van praktische rekentools aan bedrijven in de houtskeletbouwsector, waarmee zij op een correcte en efficiƫntere manier de stabiliteit van houtskeletstructuren kunnen controleren en kunnen komen tot het meest optimale materiaalgebruik. Deze ontwerphulpmiddelen zijn het resultaat van het verzamelen, combineren en verfijnen van de kennis en resultaten uit o.a. voorgaand onderzoek binnen UHasselt (Construction Engineering Research Group) en WOOD.BE. Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van Fedustria en 15 bedrijven uit de houtskeletbouw-, bouwplaat- en ingenieursbureausector. De ontwikkelde rekentools kunnen ingedeeld worden in tools voor de controle van horizontale en verticale stabiliteitselementen in een houtskeletbouwstructuur. Wat betreft horizontale stabiliteit, werd een softwareapplicatie ontwikkeld waarbij, op basis van een grondplan van een houtskeletbouwwoning en de gekozen wandopbouw, gecontroleerd kan worden of er voldoende schrankende wanden aanwezig zijn. Daarnaast werd een tutorial ontwikkeld voor de controle van de schijfwerking in houtskeletbouwvloeren. Wat betreft verticale stabiliteitselementen werden leidraden en rekenbladen ontwikkeld om o.a. houtskeletbouwwanden, kokerliggers en vloerbalken te controleren. De tools zijn gebaseerd op experimenteel, analytisch en numeriek onderzoek. Er werd o.a. een eindig-elementenmodel ontwikkeld om de impact van openingen op de schrankweerstand van wanden na te gaan. Een ander belangrijk resultaat van het project is de kennisoverdracht die plaatsvond via twee studiedagen, georganiseerd in Diepenbeek en Gent. Hierbij werden meer dan 150 ingenieurs, architecten, bouwbedrijven en studenten bereikt. Op deze studiedagen werden de basisprincipes van stabiliteitsberekeningen bij houtskeletbouw alsook de projectresultaten toegelicht. Het project ook ingekoppeld in het onderwijs via zeven bachelor- en masterproeven en twee opleidingsonderdelen m.b.t. het dimensioneren van houtconstructies. Via de projectwebsite www.synergytimb.be kan meer informatie gevonden worden over dit TETRA-project.
Datum:1 okt 2016 →  30 sep 2018
Trefwoorden:houtskeletbouw
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Computerarchitectuur en -netwerken, Distributed computing, Informatiewetenschappen, Informatiesystemen, Programmeertalen, Scientific computing, Theoretische informatica, Visual computing, Bouwkunde en gebouwentechnologie, Structurele ingenieurskunde