< Terug naar vorige pagina

Project

Institutional and environmental implications for innovation and entrepreneurship

Financieringsbeperkingen en luchtvervuiling leiden tot een aanzienlijk deadweight loss. Beide bronnen van inefficiënties betreffen ook ondernemers en innovators die de hoekstenen zijn van economische groei. Ten eerste wordt vooral de financiering van ondernemers of innovators gekenmerkt door een hoge mate van informatieasymmetrie. Dit betekent dat zelfs sociaal voordelige zakelijke ideeën of innovatieprojecten mogelijk geen externe financiering ontvangen. Ten tweede veroorzaakt luchtvervuiling een breed scala aan negatieve gezondheidseffecten die zich vertalen in meerdere kanalen van economische resultaten. De economische kosten van luchtverontreiniging kunnen dus groot zijn, maar zijn nog niet volledig blootgelegd.
Dit proefschrift draagt bij aan het lopende werk aan de twee bronnen van inefficiënties in de context van ondernemerschap en innovatie. Ten eerste draag ik bij aan een breed begrip van factoren die financieringsbeperkingen verminderen. De eerdere literatuur suggereert verschillende signaleringsstrategieën om informatieasymmetrieën tussen ondernemers en investeerders te verminderen. Ik vul deze bevindingen aan door te onderzoeken hoe de keuze in rechtsvorm een signaal is naar externe investeerders. Verder breid ik de bevindingen over de signalerende waarde van octrooien uit om financieringsbeperkingen te verminderen. Ik verschuif de focus naar de waarde van octrooien als onderpand voor leningen en laat zien dat bedrijven die octrooien verpanden hun eigen risico aan externe financiering kunnen vergroten. Ten tweede draag ik bij aan de kennis van de economische kosten van luchtverontreiniging door de impact van luchtverontreiniging op innovatie in te schatten. Hoewel eerdere literatuur de impact van luchtvervuiling op de geaggregeerde economische resultaten schat, houden deze schattingen geen rekening met de langetermijneffecten van luchtvervuiling door de impact ervan op innovatie.

Datum:12 feb 2018 →  25 jul 2022
Trefwoorden:Technology Transfer, Patent, Collateral
Disciplines:Toegepaste economie, Economische geschiedenis, Macro-economie en monetaire economie, Micro-economie, Toerisme
Project type:PhD project