< Terug naar vorige pagina

Project

Verbetering van de diagnose en follow-up van prostaatkankerpatiënten door RNA-detectie in bloedplasma-exosomen

Prostaatkanker is wereldwijd de op één na dodelijkste kanker bij mannen. Verhoogde bloedniveaus van prostaatspecifiek antigeen (PSA) worden nog steeds gebruikt voor diagnose en follow-up. Klinische beslissingen op basis van PSA-niveaus leiden echter vaak tot onnodige biopsieën en overbehandeling. Onderzoekers zijn daarom op zoek naar meer specifieke tests die het aantal valse positieven kunnen verminderen en kunnen alleen die patiënten selecteren die baat zouden hebben bij intensieve behandelingsregimes.
Wij zijn van mening dat er enorme vooruitgang kan worden geboekt voor de patiënt bij het focussen op exosomes * en hun RNA-lading. Exosomen zijn zeer kleine vesicles die worden uitgescheiden door alle menselijke lichaamscellen. Ze zitten vol met celmateriaal, inclusief verschillende klassen van RNA, en kunnen in de bloedbaan terechtkomen. Toen het voor het eerst werd ontdekt, werden exosomen beschouwd als de manier van een cel om zich te ontdoen van zijn afvalmoleculen. Onderzoek in het afgelopen decennium heeft echter aangetoond dat exosomen een zeer specifieke lading bevatten die cellen gebruiken om met elkaar te communiceren. Meer recentelijk werd aangetoond dat exosomen verschillende rollen hebben bij de ontwikkeling, het onderhoud en de metastase van kanker. In dit onderzoeksproject zullen we exosomen onderzoeken die in het bloed van prostaatkankerpatiënten circuleren.
Meer specifiek zullen we onderzoeken of exosomen in het bloed van prostaatkankerpatiënten RNA-moleculen bevatten die afkomstig zijn van de prostaattumorcellen. Op deze manier willen we eenvoudige bloedonderzoeken ontwikkelen om prostaatkanker op een betere en minimaal invasieve manier te diagnosticeren en op te volgen. Daarnaast zullen we evalueren of exosomale RNA's verschillen tussen indolente en agressieve aandoeningen en of ze in staat zouden zijn om onderscheid te maken tussen patiënten die wel of niet zouden profiteren van een intense behandeling.
Concluderend ligt ons onderzoeksvoorstel op de kruising van drie snel bewegende en hoogst intrigerende onderzoekswereld: de exosome wereld, de kankerwereld en de (niet-coderende) RNA-wereld. We zijn verheugd om de nieuwe inzichten in deze onderzoeksgebieden te gebruiken om de patiëntenzorg te verbeteren.

Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2019
Trefwoorden:prostate cancer, blood plasma
Disciplines:Oncologie, Morfologische wetenschappen