< Terug naar vorige pagina

Project

Regulatie van de skeletspierfunctie door een nieuwe link tussen mechanosensoren en metabolisme.

Skeletspieren (SSp) hebben de intrinsieke capaciteit om mechanische stimuli waar te nemen (mechanosensing) en deze om te zetten in biochemische gebeurtenissen die onder andere de eiwitsynthese reguleren. Het omzetten van mechanische energie in biologische gebeurtenissen wordt mechanotransductie genoemd. Echter, blijven de mechanismen verantwoordelijk voor het verband tussen mechanosensing, mechanotransductie en de daaropvolgende regulering van eiwitsynthese en -afbraak slecht begrepen. Binnen SSp-vezels is de signaaltransductiemachinerie gelokaliseerd in het cytoskelet en ruimtelijk geïntegreerd in costameren. Costameren zijn plaatsen waar de extracellulaire matrix (ECM) fysiek is gekoppeld aan het cytoskelet in skeletweefsel. Hierdoor zijn deze verbindingen tussen de extracellulaire en intracellulaire ruimte belangrijk voor het overbrengen van mechanische krachten en voor het behoud van de SSp-vezelkwaliteit.

Een van de belangrijkste componenten van de costameren zijn integrins. De integrins verbinden liganden die onderdeel zijn van extracellulaire matrices (bv. fibronectine en collageen). Deze liganden groeperen de integrins, waardoor een integrin-receptorcomplex (IRC) wordt gevormd. Het IRC transduceert biochemische signalen en speelt een cruciale rol in proliferatie, differentiatie en overleving in skelet- en hartmyocyten. Daarenboven vormen de belangrijkste regelaars van integrin gemedieerde signaling een heterotrimeer complex, genaamd IPP (ILK-PINCH-parvin). Binnen dit complex blijkt ILK de centrale component te zijn, omdat het belangrijk is voor de spierintegriteit en het actine-bindende en actine-regulerende eiwitten zoals PINCH en parvin rekruteert.

Mijn project zal zich daarom richten op IRC/IPP-componenten, aangezien dit centrale mechanosensorcomplex het beheer van mechanische belasting regelt in SSp. Niettemin blijven deze complexen onderbestudeerd in SSp-weefsel. Bijgevolg zijn er tot op heden nagenoeg geen studies uitgevoerd die de  impact van mechanische belasting en onderbelasting op deze IRC/IPP-componenten bestuderen. Daarom zal mijn project (een van) de eerste project(en) zijn om spiervezeltype-specifieke veranderingen te onderzoeken in biologische gebeurtenissen die aan de basis liggen van mechanotransductie bij krachttraining en onderbelasting. Daarom zullen onze resultaten een nieuw licht werpen op moleculaire mechanismen die het beheer van mechanische belasting regelen in Ssp.

Datum:1 okt 2017 →  31 okt 2023
Trefwoorden:Mechanobiology
Disciplines:Musculo-skeletale systemen, Revalidatiewetenschappen
Project type:PhD project