< Terug naar vorige pagina

Project

Onbepaalde preverbale subjecten in gesproken en geschreven Frans

1. Achtergrond en status quaestionis

Informeel (vooral gesproken) Frans en formeel (vooral geschreven) Frans verschillen erg van elkaar. Dit onderscheid is o.a. zeer evident wanneer men het subject van de zin bekijkt. Terwijl in formeel Frans allerlei typen subject in de preverbale positie kunnen voorkomen (1), lijkt informeel Frans meer 'discourse-configurational' te zijn (De Cat 2007): discourse-functies worden vaak expliciet gemarkeerd door specifieke constructies die niet acceptabel zijn in formeel Frans (Klein 2012). Zo worden in informeel Frans vaak presentatieve kloofzinnen (2) gebruikt om niet-topicale, onbepaalde subjecten te introduceren (Karssenberg 2017).

(1) Formeel: Une lettre est arrivée pour toi. ‘Een brief is aangekomen voor jou.’   (Van De Velde 1995:20)

(2) Informeel: Il y a un ami qui m’a téléphoné. ‘Er is een vriend die me heeft gebeld.’   (Cappeau & Deulofeu 2001:5)

Meerdere auteurs claimen dat onbepaalde preverbale subjecten zoals 'een brief' in (1) niet frequent en nauwelijks acceptabel zijn in informeel Frans, dit in contrast met formeel Frans (Lambrecht 1988, 1994; Cappeau 2008). Deze hypothese is echter nog niet bevestigd door grondig empirisch onderzoek: de meeste studies van onbepaalde preverbale subjecten zijn gebaseerd op enkel verzonnen voorbeelden of voorbeelden uit corpora van enkel geschreven of enkel gesproken Frans (zie Cappeau & Deulofeu 2001/2006b; Cappeau 2005; Dobrovie-Sorin & Beyssade 2012, but see Cappeau & Deulofeu 2006a; Cappeau 2008). Daarom weten we weinig over de frequentie en de exacte kenmerken van zulk soort subjecten wanneer deze wél voorkomen in geschreven en gesproken Frans.

 

2. Dit onderzoek in het kort

Het doel van dit onderzoek is om onbepaalde preverbale subjecten in geschreven en gesproken Frans te beschrijven en te verklaren. Dit zal gedaan worden d.m.v. een combinatie van corpusonderzoek in beide varianten van het Frans en experimentale data. De twee overkoepelende onderzoeksvragen zijn: (i) Verschillen geschreven en gesproken Frans inderdaad zo veel van elkaar op het vlak van dit type subjecten en zo ja, in hoeverre exact? (ii) Wat zijn de morfosyntactische, semantische en discursieve eigenschappen van deze subjecten?

Dit onderzoek zal niet alleen de empirische lacune m.b.t. indefiniete, preverbale subjecten in het Frans oplossen, maar zal ook nieuw licht kunnen werpen op de vraag of gesproken Frans meer discourse-configurational is dan geschreven Frans.

Datum:1 okt 2017 →  31 jan 2019
Trefwoorden:written french
Disciplines:Talen, Literatuurwetenschappen