< Terug naar vorige pagina

Project

Film School Tijd

In mijn doctoraatsproject wil ik via de realisatie van een film-essay in de onderwijsomgeving van de kunsthogeschool, meer bepaald in de filmopleiding, onderzoek verrichten naar de relatie tussen aandacht en verstrooiing in de gedigitaliseerde leef- en leerwereld.

School en cinema dragen het potentieel in zich om de wereld te ontsluiten, om interesse op te wekken via het tot stand brengen van een onbestemde tijd waarin een aandachtig wachten/een wachtende aandacht gestalte kan krijgen. Dit potentieel wordt op de proef gesteld wanneer de alledaagse, functionele wereld zelfs niet voor even op afstand kan worden gehouden, wanneer dit tekstbericht vraagt om hier en nu te worden gelezen en beantwoord. Wanneer de verwachte en effectieve onderbreking een gegeven is.

Cinema lijkt mij de gepaste plek om over het klaslokaal te praten aangezien beide ‘aandachtsmachines’ een verwant dispositief, in volle verandering, delen. Verandering die trouwens plaats vindt temidden van andere ingrijpende overgangen zoals de systemische herstructurering van het hoger kunstonderwijs en de vorming van de jonge volwassene eigen aan het doorlopen van de BA- en MA-jaren. De schoolomgeving zie ik als het ware als een labo-ruimte waarin ik deze transities kan waarnemen, onderzoeken en in beeld brengen.

Dit doctoraatsproject bouwt verder op de artistieke filmpraktijk die ik in de voorbije jaren heb uitgebouwd in het internationale veld van de kunstenaarsfilm. Mijn filmwerk stoelt ondermeer op het zoeken naar een juiste verhouding tussen tekst en beeld maar evenzeer tussen spreken in en buiten beeld. In dit onderzoek in de kunsten komt daar nog een dimensie bij: het zoeken naar een juiste verhouding tussen tekst in en bij de film.

Sleutelwoorden: dialectiek van aandacht en verstrooiing, schooltijd, emanciperende vormen van kennisoverdracht, film-essay, kunstenaarsfilm.

Datum:1 okt 2017 →  1 okt 2021
Trefwoorden:dialectics of attention and distraction, schooltime, film essay, artist's film
Disciplines:Visuele kunsten, Kunststudies en -wetenschappen, Conservatie-restauratiewetenschappen
Project type:PhD project