< Terug naar vorige pagina

Project

Impact van electrogene zwavel oxidatie op mobilisatie en transport van spoor metalen in kustsedimenten. (FWOTM736)

Het vrijkomen van spoormetalen van natuurlijke en gecontamineerde mariene sedimenten naar het bovenliggende water kan belangrijke gevolgen hebben voor aquatische ecosystemen. Recent is er een nieuw mechanisme van sulfide oxidatie ontdekt in mariene sediment. Hierbij gaan lange filamenteuze bacteriën redox half-reacties koppelen over verschillende centimeters. Dit proces, waarnaar gerefereerd wordt als electrogene zwavel oxidatie (Ezox), vindt plaats over de gehele wereld in kustsystemen. Eerste resultaten van labo-experimenten tonen aan dat Ezox sterke pH gradiënten induceert in sedimenten, en bijgevolg een groot potentieel heeft om de remobilizatie van spoormetalen te beïnvloeden in kustsedimenten.

Dit kan een sterke impact hebben op kust ecosystemen, maar de grootte en het risico van spoormetaal remobilizatie is tot nu onbekend. Als reactie hierop stelt dit FWO project een grondig onderzoek naar de cyclus van spoormetalen in sedimenten waar Ezox actief is. In een eerste fase gaan state-of-the-art technieken in analytische chemie, gecombineerd met reactive transport modelling, gebruikt worden om de spoormetaal speciatie in labo sediment incubaties te bestuderen.

In een tweede stage gaan de spoormetaalcycli op een natuurlijke veldsite (station 130 voor de Belgische kust, de eerste locatie wereldwijd waar Ezox was aangetoond in natuurlijke omstandigheden) te onderzoeken.

Deze studie zou ons begrip van spoormetaalcycli in kustsedimenten sterk moeten verbeteren.
Datum:1 okt 2014 →  30 sep 2018
Trefwoorden:Chemistry
Disciplines:Fysische chemie niet elders geclassificeerd