< Terug naar vorige pagina

Project

Gedeeld leiderschap binnen individuele sporten: welke atleten nemen tijdens training hun groep op sleeptouw en hoe kunnen we hun leiderschap verder versterken?

Binnen teamsporten werd reeds aangetoond dat niet enkel de coach, maar ook spelers binnen het team belangrijke leiderschapsrollen invullen en op die manier de drijvende kracht worden achter het team succes. Hoewel atleten binnen individuele sporten meestal individueel moeten presteren, gebeuren hun trainingsessies vaak in groep. Binnen deze individuele sporten is echter nog geen onderzoek gebeurd naar het belang van leiderschap binnen trainingsgroepen.

Wie stuurt technisch bij op training? Wie is de grootste motivator? Wie zorgt voor een hechte sfeer binnen de trainingsgroep? En wie zorgt voor de communicatie met het clubbestuur? Dit zijn allemaal vragen waarop we een antwoord willen bieden binnen dit project. Meer bepaald zetten we een experimentele interventiestudie op, die een interventie conditie en een controle conditie omvat. In de interventieconditie brengen we de leiderschapsstructuur van de trainingsgroepen in kaart zodat we de beste leiders op elk van de vier rollen (taak, motivationaal, sociaal en extern leiderschap) kunnen identificeren. Op basis van deze informatie kan er dan een structuur van gedeeld leiderschap worden opgezet door de beste leiders ook formeel te benoemen in hun rol. Tot slot rollen we het 5Rs leiderschapsprogramma uit, waarbij we de leiderschapskwaliteiten van de aangeduide leiders verder optimaliseren.

Datum:1 okt 2017 →  Heden
Trefwoorden:Gedeeld leiderschap, Leiderschap, Individuele sporten
Disciplines:Psychologie van sport en fysieke activiteit