< Terug naar vorige pagina

Project

Experimenteel realisme in de jaren zestig - Nederlandstalige documentaire literatuur, gelezen aan de hand van autobiografische genres (FWOTM720)

Het doel van dit project is een overzicht te geven van de Nederlandstalige documentaire literatuur uit de jaren zestig en de vroege jaren zeventig. Tijdens deze periode betoogden verschillende auteurs dat ze de uiterlijke werkelijkheid in hun werk wilden introduceren op een niet-traditionele manier. Dit resulteerde in wat ik 'experimenteel realisme' noem. Om dit onderwerp te bestuderen op een manier die bijdraagt aan de geschiedschrijving van de Nederlandstalige literatuur als aan de algemene theoretische inzichten over documentaire literatuur, onderzoek ik welke elementen het voor de lezer mogelijk maken om deze teksten als 'documentair' te lezen. Twee retorische effecten die ook van belang zijn voor autobiografieën ondersteunen namelijk deze manier van lezen: betrouwbaarheid en waarachtigheid. Rekening houdend met de de veelvormige aard van documentaire literatuur, focus ik in mijn onderzoek op de genres in de tekst die deze effecten genereren.

De karakteristieke documentaire technieken zijn: letterlijke reproductie van externe teksten, interviews en reportage; methodes die de tekst een connotatie van objectiviteit verschaffen. Sommige teksten maken echter ook gebruik van fictionaliserende technieken, zoals bewustzijnsrepresentatie en focalisatie, om betrouwbaarheid en waarachtigheid te evoceren. Documentaire teksten bevatten dus vaak een contradictoir arsenaal aan signalen. Ik onderzoek de specificiteit van de Nederlandstalige documentaire literatuur in de besproken periode, door na te gaan naar welke fictionele en non-fictionele genres er in de tekst verwezen wordt, op welke manier en hoe ze met elkaar verbonden zijn; in het bijzonder in vergelijking met autobiografie.
Datum:1 okt 2014 →  30 sep 2018
Trefwoorden:linguistique et littérature, taal- en letterkunde
Disciplines:Vergelijkende literatuurstudies