< Terug naar vorige pagina

Project

Mazeleneliminatie in Zuid-Afrika: de rol van individueel gedrag en ethische overwegingen in de beslissing rond immunisatie.

Door de lage incidentie van infectieziekten waartegen kan worden gevaccineerd en toenemende zorgen over bijwerkingen, gaan steeds meer mensen vaccinaties uitstellen of weigeren. Dit bedreigt de hoge immunisatiegraad, na jaren van preventie, die op populatieniveau belangrijk is om risicogroepen te beschermen die niet kunnen ingeënt worden omwille van leeftijd of medische redenen (bijv. zeer jonge kinderen of personen met een immunodeficiëntie). De mogelijkheden om infectieziekten te bestrijden en/of te voorkomen zijn afhankelijk van dynamische omgevingsfactoren. Mathematische modellen, of simulaties, vormen een krachtig instrument om, op korte termijn met een beperkt budget en zonder ethische hindernissen, interventies in de gezondheidszorg te evalueren en optimaliseren.Mazelen zijn zeer besmettelijk waardoor 90-95% van de bevolking dient te worden gevaccineerd om groepsimmuniteit te verkrijgen. Volgens de WGO is de vaccinatiegraad tegen mazelen in Zuid-Afrika lager dan 80% en zijn er jaarlijks diverse uitbraken. Daarnaast wordt het land geconfronteerd met de ernstigste HIV-epidemie ter wereld wat leidt tot complicaties en hogere sterfte door mazelen bij kinderen die HIV positief zijn. In dit project zullen we het beslissingsproces rond immunisatie in Zuid Afrika onderzoeken en kwantificeren d.m.v. een enquête waarin we deelnemers vragen om te kiezen tussen concurrerende profielen. Ons doel is om de drijvende factoren in de besluitvorming rond immunisatie te identificeren om nadien maatregelen voor preventie en controle te informeren en optimaliseren. Met behulp van ons open-source, individu-gebaseerd model "Stride" zullen we trachten om mazelenuitbraken in Zuid Afrika te reproduceren en d.m.v. scenarioanalyse verschillende hypothesen rond vaccinatiegedrag te vergelijken.
Datum:1 sep 2017 →  31 aug 2018
Trefwoorden:ZUID-AFRIKA, MAZELEN
Disciplines:Immunologie, Microbiologie