< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een geünificeerd geluidsverwerkingsalgoritme voor gecombineerde elektrische en akoestische auditieve stimulatie

Een hoorapparaat herstelt het gehoor door geluiden te versterken; een cochleair implantaat wordt geïmplanteerd door een chirurg, en herstelt het gehoor door directe elektrische stimulatie van de gehoorzenuw. Steeds vaker krijgen mensen met ernstig gehoorverlies een "bimodaal systeem": een cochleair implantaat in één oor, en een hoorapparaat in het andere. Omdat ze met dit systeem met twee oren horen -- "binauraal horen" genoemd -- zouden ze in theorie geluiden kunnen lokaliseren zoals normaalhorenden dat doen. Helaas zijn vele bimodale personen hiertoe niet of nauwelijks in staat. Dit is problematisch, aangezien ze anders simultane geluiden zouden kunnen onderscheiden op basis van hun waargenomen locaties, bijvoorbeeld om beter spraak te verstaan in rumoerige omgevingen zoals een restaurant of een feest.

Dit doctoraatsonderzoek is onderverdeeld in twee delen. In het eerste deel presenteren we een nieuw model met het doel om de verschillende binaurale voordelen in spraakverstaan te ontleden. We passen in het bijzonder toe om de gebreken in bimodale luisteraars beter te begrijpen. In het tweede deel presenteren we een nieuw geluidsverwerkingsalgoritme om binauraal horen te verbeteren: head shadow enhancement. We konden aantonen dat ons algoritme lokalisatie en spraakverstaan in ruis kon verbeteren in bimodale luisteraars.

Datum:3 dec 2015 →  31 dec 2020
Trefwoorden:cochlear implants, hearing aids, digital signal processing
Disciplines:Cognitieve neurowetenschappen, Audio- en spraakverwerking, Audiologie, Signaalverwerking
Project type:PhD project