< Terug naar vorige pagina

Project

Effect van een polyfenolrijk plantenextract op Aandachtstekort-Hyperactiviteitsstoornis (ADHD): een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo en actief product gecontroleerde multicentrische klinische studie.

Methylfenidaat (MPH, e.g. Rilatine, Medikinet, Concerta), de eerste keuze medicatie voor behandeling van Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), wordt geassocieerd met verschillende neveneffecten zoals slapeloosheid en eetlustverlies. ADHD blijkt echter geassocieerd te zijn met immuniteit en oxidant/antioxidant onevenwicht, en dit biedt potentieel voor bepaalde voedingssupplementen in ADHD behandeling. Een commercieel beschikbaar extract van Pinus pinaster, Pycnogenol®, heeft antioxidatieve en immunomodulatoire effecten. Een kleine gerandomiseerde studie suggereerde therapeutisch voordeel van behandeling van ADHD met Pycnogenol®, hoewel deze studie verschillende beperkingen had. In het huidig project wordt dit verder diepgaand onderzocht in een gerandomiseerde, dubbel blinde, parallelle, multicentrische trial waarin het effect op gedrag van Pycnogenol® tov MPH en placebo gedurende een periode van tien weken bij 144 ADHD en Attention-Deficit Disorder (ADD) patiënten wordt onderzocht. Het effect van Pycnogenol® behandeling op gedrag bij ADHD of ADD zal worden geëvalueerd in week 5 en week 10. Evaluatie van de effecten op immuniteit, oxidatieve stress parameters en andere psychiatrische/fysische klachten (om het werkingsmechanisme te onderzoeken) zal worden uitgevoerd in week 10, alsook de evaluatie van neveneffecten en drop-outs. Dieetgewoonten zullen tevens in rekening worden gebracht.
Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2021
Trefwoorden:ADHD
Disciplines:Ontdekking en evaluatie van biomarkers, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Medicinale producten, Farmaceutica, Farmacognosie en fytochemie, Farmacologie, Farmacotherapie, Toxicologie en toxinologie, Andere farmaceutische wetenschappen
Project type:Samenwerkingsproject