< Terug naar vorige pagina

Project

Protocol voor versterkte parametrische componenten voor modellering van gebouwinformatie (IWT705)

De bouwsector heeft net als andere industrieën digitale technologieën gebruikt, zoals Building Information Modeling (BIM) om de procesefficiëntie en samenwerking tussen belanghebbenden in de industrie te verbeteren. Het gebruik van deze technologieën leidde echter tot de ontwikkeling van digitale uitwisselingen, die in een gesegmenteerde sector ingewikkeld kunnen zijn om te integreren, vooral als ze niet door regels worden ondersteund. In België gebruiken contractanten, architecten en ingenieurs het echter zonder gestandaardiseerd uitwisselingsprotocol, wat leidt tot modellen die gewoon niet nuttig zijn om te delen.

De definitie van een generiek BIM-protocol dat samenwerking tussen de actoren van de bouwsector mogelijk maakt, is een noodzaak, maar ook een kans om duurzaamheid te integreren, door middel van levenscyclusbeheer van materialen en componenten. Daarom zal dit onderzoek zijn gericht op twee hoofddoelen: een verbetering van de samenwerking en het delen van modellen tussen de verschillende sectoren van de bouwsector en een verbetering van het levenscyclusbeheer door middel van BIM-componenten (informatiebeheer).

Deze twee hoofddoelstellingen worden bereikt via drie hoofdprestaties. Ten eerste zorgt het aanbieden van een BIM-protocol met richtlijnen voor het BIM-proces met de specificiteit van de Belgische industrie voor efficiëntie en kwaliteit. Ten tweede zal de ontwikkeling van een kenmerkend gegevensblad voor de identificatie van componenten gedefinieerd door specifieke parameters (geometrische, fysieke, technische maar ook interface met andere componenten) het mogelijk maken om informatie te structureren en implementeren binnen een BIM-interface en aldus verbeterde ingebedde informatie verschaffen. Ten derde zal de ontwikkeling van Augmented Parametric Building Information Modeling Components die compatibel zijn met het BIM-protocol een verbeterd gebruik van die ingesloten informatie bieden.

Dit onderzoek is van nut voor ontwerpers, aannemers, gebouwbeheerders en eigenaren, waardoor ze betere componenten kunnen produceren met een verbeterd samenwerkingsprotocol. De informatie die wordt gegenereerd en beheerd door de software zal het mogelijk maken om verspilling te verminderen, materiaalbeheer te verbeteren tijdens de bouw en het gebruik, maar vooral een goed ingelicht hergebruik van componenten aan het einde van de levensduur van het gebouw mogelijk te maken.
Datum:1 jan 2015 →  31 dec 2018
Trefwoorden:Social Highrise, Truss Design, Design methods, Theory of architecture, Architecture, Social housing, Social highrise, Design education, Tensile structures, Education, Renovation, Harmonic Progression, Engineering, Formfinding, Building technology, renovation, Fire engineering
Disciplines:Bouwmaterialentechnologie