< Terug naar vorige pagina

Project

De mogelijke rol van aangepaste voeding als ondersteunende behandeling in de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is de tweede meest prevalente neurodegeneratieve aandoening, gekenmerkt door zowel motor als non-motor symptomen. De oorzaak van de aandoening is nog niet opgehelderd en genezing is tot op heden nog niet mogelijk. De huidige therapieën verlichten de vele verschillende symptomen, met een focus op motorsymptomen. De non-motor symptomen bestaan onder andere uit verlies van smaak en geur, maar ook verschillende gastro-intestinale symptomen zoals dysfagie, misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Bij deze symptomen kan voeding een mogelijke rol spelen bij het verlichten van symptomen. Het onderzoeksopzet van dit project is om de mogelijke rol van aangepaste voeding als ondersteunende behandeling in Parkinson te evalueren. Dit zal onderzocht worden aan de hand van 2 onderzoekslijnen. De eerste onderzoekslijn gaat over de directe impact van voeding op de ziekte van Parkinson met een focus op het gebruik van ingedikte dranken bij de behandeling van dysfagie enerzijds en de identificatie van voedingsgeuren door patiënten met hyposmie anderzijds. Bolus modificatie is 1 van de mogelijke behandelingsstrategieën van dysfagie, die bestaat uit het verzachten van vaste stoffen en het verdikken van vloeistoffen om het slikproces te faciliëren. Er bestaan reeds verschillende verdikkingsmiddelen, zowel op basis van gommen als zetmelen, maar zij hebben een negatieve impact op smaak en textuur. Dit leidt tot aversie van patiënten tegenover de therapie en lage therapietrouw. Het doel van dit onderzoek om verdikte dranken te verbeteren qua smaak, aroma en textuur. Dit zou kunnen leiden tot een betere therapietrouw en een verbeterde levenskwaliteit. Parkinsonpatiënten lijden vaak al aan hyposmie, wat de smaakbeleving sterk beïnvloedt en de levenskwaliteit van patiënten vermindert. Het identificeren van voedselgeurstoffen die goed worden herkend door Parkinison-patiënten, zou kunnen helpen bij de ontwikkeling van aromaboosters.De tweede onderzoekslijn behandelt de indirecte impact van het dieet, waarbij we ingaan op de rol van de 'gut-brain axis' in de pathologie van de ziekte van Parkinson en het potentiële nut van voedingsgebaseerde therapieën. De bacteriële korte ketenvetzuren  zouden gunstige effecten hebben bij de ziekte van Parkinson, maar bij Parksonpatiënten wordt een kleineren hoeveelheid korte ketenvetzuurproducerende bacteriën gevonden. Het doel was om de productie van korte ketenvetzuren in vitro te stimuleren in fecale monsters van Parkinsonpatiënten met behulp van verschillende soorten voedingsvezels.

Datum:17 feb 2017 →  26 mei 2021
Trefwoorden:B420, B640
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project