< Terug naar vorige pagina

Project

Humane en muis macrofagen met een stabiele alternatieve activatie als therapeutische celtherapie ter bevordering van neuroregeneratie.

Wereldwijd zijn ruggenmergletsels (SCI) een belangrijke oorzaak van morbiditeit, mortaliteit en verminderde levenskwaliteit. Tot nu toe is er geen regeneratieve therapie voor SCI beschikbaar en standaardzorg voor SCI-patiënten omvat voornamelijk de toediening van immunosuppressieve geneesmiddelen en revalidatie. Er zijn dus dringend nieuwe therapeutische strategieën nodig. Bij een SCI domineren pro-inflammatoire macrofagen het ruggenmerg en veroorzaken schadelijke effecten door meerdere pro-inflammatoire factoren uit te scheiden, door de vorming van een remmend fibrotische litteken te stimuleren en door dystrofische axonen aan te vallen. Eerder hebben de aanvragers aangetoond dat de implantatie van mesenchymale stamcellen of macrofagen die IL-13 tot expressie brengen, "anti-inflammatoire" arginase-1 (Arg-1)-positieve macrofagen / microglia in het beschadigde ruggenmerg introduceren, hetgeen leidt tot verbeterd functioneel herstel. Daarom onderzoeken we hier of hoge productie van Arg-1 door macrofagen met een stabiele alternatieve activering leidt tot de onderdrukking van pro-inflammatoire macrofagen / microglia na SCI via arginine-uitputting. Voor de vertaling naar de menselijke situatie zullen we bovendien onderzoeken of menselijke macrofagen, die Arg1 tot overexpressie brengen, neuroprotectieve effecten uitoefenen in een in vitro multicellulair co-cultuurmodel van menselijke stamcel-afgeleide corticospinaal-achtige motorneuronen, astrocyten en microglia. In dit project willen we daarom een belangrijk mechanisme analyseren van hoe ontstekingsremmende macrofagen functioneel herstel na SCI verbeteren.
Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2021
Trefwoorden:NEURODEGENERATIE
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering
Project type:Samenwerkingsproject