< Terug naar vorige pagina

Project

Oxidatieve stabiliteit van langketen omega-3 poly-onverzadigde vetzuren in fruit- en groenten gebaseerde producten aangerijkt met microalgen.

Fruit en groenten zijn dragers van bioactieve componenten waarvan de dagelijkse inname door het grootste deel van de bevolking vaak te laag is.Het grootste deel van fruit en groenten wordt geconsumeerd als laag vetgedispergeerd voedsel zoals fruitsap, sausen en soepen. Microalgen zijn op hun beurt reeds geïdentificeerd als een goede bron van omega-3 lange vetzuurketens. Daarom is het doel van dit doctoraat het potentieel van beide componenten te combineren door aanrijking van fruit- en groetengebaseerde producten met microalgen. Het potentieel van verschillende microalgen zal worden onderzocht. De microalgen zullen zowel als biomassa als olie aan een waterig buffermengsel worden toegevoegd dat thermisch en HPH behandeld zal worden. De suspensies zullen aan de hand van verschillende analyse technieken gescreend worden op hun chemische samenstelling zoals totale lipidengehalte, vetzuursamenstelling, gehalte aan polyfenolen, tocoferolen en vitamine C, carotenoïdengehalte, … Op basis van de resultaten zal een selectie van enkele microalgen volgen voor verder onderzoek. Van de geselecteerde microalgen zal de impact van processing en opslag op de lipidenstabiliteit van reële aangerijkte fruit- en groentenmatrices worden bestudeerd. Ook de flavour van de aangerijkte matrices zal worden beoordeeld. Deze onderzoeken zullen meer inzicht  brengen in de stabiliteit van lipiden van microalgen bij processing van fruit-en groentenmatrices en in het potentieel om beide componenten te combineren om de nutritionele waarde te verhogen.

Datum:1 okt 2014 →  31 dec 2019
Trefwoorden:fruit, langketen, omega-3, vetzuren, poly-onverzadigde, groenten, microalgen, Oxidatieve stabiliteit
Disciplines:Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie
Project type:PhD project