< Terug naar vorige pagina

Project

Joint monitoring program North Sea/Celtic Sea (JMPNS)

Centrale onderzoeksvraag/doel
Dit onderzoeksproject ambieert een gemeenschappelijke, geïntegreerde methodiek op te stellen om de door Europa opgelegde monitoring in functie van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie (MSFD) te realiseren. Vijftien kennisinstellingen van 8 landen – waaronder ILVO in België -  werken samen aan voorstellen tot het bekomen van een gezamenlijk monitoringsprogramma voor de Noordzee regio en de Keltische zee. Randvoorwaarden zijn ondermeer dat de methodiek voldoet aan de monitoring eisen van de MSFD en van andere milieurichtlijnen. Tegelijk moeten de verzamelde data ondersteuning bieden voor een (duurzamer) beheer van de menselijke activiteiten in de bedoelde mariene regio’s. De betrokken instituten zijn elk verantwoordelijk voor bepaalde nationale monitoringsprogramma's.

Onderzoeksaanpak
Dit project met de opdrachthouders voor de monitoringprogramma’s van (enkel) de Noordzee en Keltische zee wordt beschouwd als een pilootproject. Uitbreiding en toepassing in de andere Europese regio’s kan in een latere fase plaatsvinden. De partners inventariseren en communiceren hun wederzijdse mariene monitoring inspanningen. Ze onderzoeken synergieën tussen deze bestaande programma's. Ze evalueren de kost efficiëntie en detecteren manieren om de doeltreffendheid van de beschikbare middelen te verhogen (vb. meervoudig gebruik van bestaande monitoring platformen, scheepstijd, ...).  Het eindresultaat is een onderhandelde integratie van de mariene monitoring inspanningen door de partner organisaties. De resultaten van dit pilot project kunnen zijn: het opstellen van geïntegreerde monitoring strategieën, een voorstel voor een gezamenlijke monitoring programma en het ontwikkelen van beleidsondersteunend tools (vb. statistische tools voor het testen van staalname design, tools voor het selecteren van alternatieve staalname strategieën).

Relevantie/Valorisatie
We verwachten dat de doeltreffendheid van de monitoringsmiddelen en de output worden geoptimaliseerd door over de grenzen van verschillende disciplines, programma's en landsgrenzen heen te werken aan een gemeenschappelijke aanpak. De algemene monitoringskosten voor de implementatie van de MSFD kunnen dalen. De ecosysteem gerichte aanpak van de MSFD monitoring levert heldere en relevante data op die onderlinge vergelijkingen en een correcte, geharmoniseerde evaluatie van de milieutoestand van de Noordzee regio en Keltische zee mogelijk maakt. De resultaten zijn nadien ook bruikbaar in andere Europese regio's.    
Datum:1 okt 2013 →  30 mrt 2015