< Terug naar vorige pagina

Project

Sclerotiniaresistentie bij Selder (SCLEROTINIASELDER)

Centrale onderzoeksvraag/doel
Zowel voor de verse markt als voor de diepvriesindustrie is de teelt van bleekselder in Vlaanderen een belangrijke nichemarkt.  De ziekte stengelrot, door de schimmel  Sclerotinia, kan zeer veel schade toebrengen op volwassen planten. In dit onderzoeksproject proberen we in isolatie biotoetsen uit te voeren om zo een screening te doen op genetisch divers materiaal. We houden de resistente genotypes verder in stand om ze vervolgens te gebruiken om nieuwe, tolerantere rassen op te bouwen.
 

Onderzoeksaanpak
In een eerste fase verzamelen we scleroten (overlevingsorganen van de schimmel in kwestie) uit het veld. We ontwikkelen er bewaringstechnieken voor. We kweken de schimmel op in vitro en brengen hem tot sporulering. Deze sporen gebruiken we om selderplanten met diverse genetische basis te infecteren in een biotoets. In een tweede fase houden we de resistentere planten in stand en kunnen via half-sib familieselectie kruisen naar nieuwe rassen. Daarna testen we de proefrassen in de praktijk. We evalueren ze op hun resistentie en hun landbouwkundige waarde.
 

Relevantie/Valorisatie
De onderzoeksresultaten omtrent de epidemiologie van de schimmel en de kweek in vitro dragen bij tot het opstellen van een bruikbaar protocol voor het kweken van de schimmel en het aanwenden in een biotoets. De preciese kennis van de kritische factoren en waarden (klimaat, bemesting, ..) is hierbij van groot belang. Door veldtesten uit te voeren met het resistenter materiaal bewijzen we de accuraatheid van de biotest. Uiteindelijk beogen we de creatie van nieuwe cultivars van bleekselder uit kruisingen met de meest resistente planten, die meer oogstzekerheid bieden aan de tuinder.
 
Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2017