< Terug naar vorige pagina

Project

Socio-Economische Onderzoekscel Visserij (VISEO)

Centrale onderzoeksvraag/doel
VISEO is een interdisciplinair onderzoeksplatform binnen ILVO dat de visserijsector, het beleid en de maatschappij onderzoeksresultaten levert waarin technische en socio-economische kwesties zijn geïntegreerd. Meerbepaald worden volgende thema’s behandeld: 1) optimaliseren van productie- en vangstprocessen, de “economie versus milieu”- verruilingen en de aanpassing van het bedrijf aan een veranderende omgeving, 2) transmissie van duurzaamheid, prijs, innovatie en kennis doorheen de keten, 3) de marktpositionering van de Belgische visserijsector, lokaal gevangen (verse) vis versus geïmporteerde (kweek)vis en impact van internationale evoluties in vis- en grondstofprijzen, 4) de impact van beleidsinstrumenten op de competitiviteit van de sector en omgeving (quota, visserij-inspanning, discards, …) en beleidstransities.

Onderzoeksaanpak
Het onderzoeksmodel van VISEO bestaat uit de luiken monitoring/dataverzameling en onderzoek zelf. De analyseniveaus zijn het bedrijf, de sector, de keten, het beleid en de omgeving (het ecosysteem). Onder de koepel van VISEO vallen een aantal concrete onderzoeksprojecten: VALDUVIS, FUTUREFLEET, GENESYS case discards, NDGP socio-economische data. Deze lijst kan met de tijd uitbreiden. ILVO-onderzoekers van Visserijbiologie, Technisch Visserijonderzoek en Aquacultuur en Landbouw & Maatschappij bundelen hun expertise om de concrete onderzoeksprojecten uit te voeren.  

Relevantie/Valorisatie
De Belgische vissersvloot opereert in een complexe, veranderende en onzekere omgeving. Bij het verkennen van mogelijkheden om de competitiviteit van de Belgische Visserij te verbeteren wordt de socio-economische benadering steeds belangrijker. Het beleid, de sector en de wetenschap zijn vragende partij naar meer socio-economisch wetenschappelijk onderzoek om de transitie naar een duurzame visserij te onderbouwen en te faciliteren.
Datum:1 jul 2011 →  1 jan 2017